resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Bioetica în practica medicală

Autor: Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU | 30 Septembrie 2016
Bioetica în practica medicală
   Recent, la Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu“ a UMF Cluj-Napoca a apărut manualul Bioetică medicală, scris de Maria Aluaș. Absolventă a mai multor studii umaniste, cu un îndelungat stagiu în bioetică la Milano, Maria Aluaș este titulara cursului de bioetică medicală la UMF „Iuliu Hațieganu“. După o experiență acumulată în mai mulți ani de predare, prin această apariție, ea pune la dispoziția studenților un excelent manual, reprezentând suportul de curs.
    Cartea, a cărei prefață este semnată de prof. dr. Anca Buzoianu, decana Facultății de Medicină, se desfășoară cititorului detașat (adică fără presiunea impusă de „amenințarea“ examenului de bioetică) după o secvență logică exemplară pentru calitatea didactică a cursului. Introducerea, denumită de autoare „Argument“, ne explică etapele muncii de „laborator interior“ , care au condus la scrierea lucrării.
   Volumul cuprinde o parte generală și o parte specială. Partea generală urmează curricula de bioetică și conține un capitol introductiv de prezentare și definire a noțiunilor fundamentale, precum și a obiectului acestei discipline, aflate la interferența științelor umaniste cu științele vieții. Urmează un capitol inconturnabil despre calitat
Publicitate
ea vieții și un altul despre un subiect mai rar întâlnit la medicină: rolul persoanei și drepturile sale, din care decurge de fapt raportul pacientului cu medicul.
    Partea specială este mai dezvoltată, autoarea abordând pe rând problematica consimțământului informat, cu aplicație atât în practica medicală, cât și în cercetarea medicală. Aceste capitole, dacă ar fi citite de cei care distorsionează realitatea privind etica cercetării, în presa de scandal, atât de gustată de pacienții noștri, ar ameliora foarte mult abordarea personalului medical în mass-media națională. Maria Aluaș explică necesitatea studiilor pe voluntari și arată criteriile deontologice care trebuie respectate.
    Un subiect relativ inedit, dar pe care viitorii medici trebuie să îl cunoască, este testamentul. Citind acest capitol constatăm ce important este să se prevină abuzul față de vârstnici sau cei vulnerabili. Urmează un capitol „clasic“, „bioetica transplantului“. Este o temă care, la noi, se predă de decenii de către medicii legiști, chiar înainte de a avea transplant în România. În prezent este foarte important ca atât medicul, cât și pacientul sau aparținătorul acestuia să fie familiarizat cu legislația și cu aspectele morale de acord al donării. Asta, mai ales după ce biserica și-a afirmat poziția, lucru foarte important la un popor care se autodeclară religios, ca al nostru.
    Urmează un alt capitol adesea dezbătut, inclusiv în Revista Română de Bioetică, despre eutanasie. Autoarea prezintă legislația actuală și așteptările sociale inerente. Ultima lecție, respectiv ultimul capitol – „Aspecte bioetice în reproducerea asistată“ – este mai recent inclus în curriculă.
    Lucrarea are aproape 300 de note bibliografice, ceea ce este cam mult pentru un manual. Este foarte bine scrisă, pregătirea umanistă a Mariei Aluaș permițându-i să se exprime exact și frumos, cu lejeritate. Formatul cărții și designul coperții este cel al seriei de manuale editate de Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu“. Apariția acestei lucrări reprezintă o performanță pentru care autoarea merită felicitată.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală