resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Bani europeni pentru screening în gineco-oncologie

Autor: Dan Dumitru MIHALACHE | 30 Martie 2018
    România va avea, până la sfârșitul acestui an, o rețea națională de screening pentru cancerul de sân și cel de col uterin, programe care se află deja în faza a doua de implementare, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății. Potrivit acesteia, programele vor fi dezvoltate prin fonduri europene: „Pentru cancerul de sân vom accesa 21 de milioane de euro, iar pentru cancerul de col – 45 de milioane de euro”. Vor fi înființate opt centre regionale de screening, în cadrul unor spitale județene.

    În ceea ce privește partea de radioterapie, min
Publicitate
istrul sănătății spune că au fost semnate deja cinci contracte pentru cinci centre de screening și urmează să mai fie semnate încă trei. Banii pentru acestea provin dintr-un program cu Banca Mondială. Este nevoie însă de personal de specialitate care să populeze aceste centre: „Avem nevoie de medici, de specialiști; din păcate, sunt foarte multe specialități unde nu avem medici, nu avem centre de formare, nu putem să-i pregătim suficient, nu avem pe cine să pregătim”, a declarat
Sorina Pintea.

    Pe de altă parte, prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Filantropia din București, spune că „screeningul nu trebuie să se facă în spital (...), ci acolo unde pacientele locuiesc”. Acesta consideră că sistemul de screening trebuie să fie unul piramidal, în care detectarea, recoltarea să se facă acolo unde pacientele locuiesc și doar apoi acestea să fie trimise la spital: „În acest proiect de screening există un actor care lipsește, medicul de familie. Acela este actorul principal”.

    Eșecul programelor de screening în România, adaugă acesta, este că întotdeauna medicii de familie nu au fost fie valorizați, fie implicați serios în proiectele respective. Tot medicul de familie este cel care va face și catagrafierea, va ține și evidența populației care a intrat în screening, conchide profesorul Peltecu. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri, care a precedat Forumul național de gineco-oncologie, organizat recent la București.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală