resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Astmul, un subiect de interes în România

Autor: Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN | 8 Iunie 2018

Astmul rămâne un subiect de interes în țara noastră, fapt dovedit de rezultatele testării a 347 de persoane, cu ocazia unei conferințe organizate de Societatea Română de Pneumologie (SRP), de Ziua Mondială a Astmului. În urma testării, 46 de români au fost depistați cu probleme pulmonare. Evenimentul a fost organizat pentru al optulea an consecutiv, în preambulul unor activități care au cuprins screeninguri de spirometrie, oferte de spirometrie pentru jurnaliști, talk-show-uri sau prezentări la televiziune și radio.

„Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu – Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii” este sloganul sub care s-a desfășurat campania din România în anul 2018. Ziua Mondială a Astmului este, de fapt, un proiect anual organizat de Global Initiative for Asthma ( GINA) în scopul educării publicului. În weekendul 12–13 mai au avut loc spirometrii gratuite într-un cort special amenajat în Parcul Tineretului din București.

La conferința de presă s-a vorbit despre simptomele bolii, valoarea spirometriei și experiența câștigată în timp de SRP prin organizarea screeningului de spirometrie. Președinta SRP, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, a afirmat că astmul afectează aproape un milion de români și are în prim-plan semne precum tusea, wheezingul, crizele de dispnee paroxistică nocturnă. Au fost semnalați factorii de risc cei mai importanți: alergiile respiratorii, alimenta

Publicitate
re, infecțiile, expunerea la locul de muncă, poluarea etc.

Deși încă nu există o anchetă națională, se estimează că astmul are o prevalență de 6% în România. În privința poluării, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), împreună cu SRP, a lansat o campanie de conștientizare a calității aerului pe care îl respirăm și a efectelor pe care le are aerul poluat asupra sănătății românilor. Campania s-a desfășurat în perioada 16 aprilie – 6 mai 2018, marcând concomitent „Săptămâna Mondială a Alergiei” (22–28 aprilie 2018).

S-a mai vorbit despre alergiile outdoor şi indoor, amintindu-se de praful din casă și polen, de acarieni și alte particule prezente în casă și afară. S-a abordat și povara afecțiunii la nivel mondial, studiile arătând că: 20% din populația lumii suferă de astm alergic sau rinită alergică; 40% din populația lumii va avea sensibilitate la alergeni până în 2040; 300 de milioane de oameni suferă de astm și se aşteaptă ca numărul lor să crească până la 400 de milioane în 2025; la mai mult de 50% din adulți și 80% din copii, astmul este de natură alergică.

Spirometria ca investigație de rutină a fost detailată de conf. dr. Roxana Nemeș, care a demonstrat ușurința realizării ei, valoarea diagnostică și predictivă a evoluției sub tratament, dar și importanța în monitorizarea bolii la adulți și la copii. A urmat o expunere a rezultatelor de la ultimul screening de spirometrie pentru astm, realizat în anul 2017. Din cele 216 persoane testate și chestionate atunci s-au identificat 22% disfuncții obstructive, deşi 38% din cei care s-au prezentat acuzau dispnee ca prim simptom. Dintre aceștia din urmă, 20% erau deja diagnosticați cu astm. În finalul conferinței de presă, o pacientă cu o formă severă de astm a povestit care au fost pașii pe care i-a urmat și care au ajutat-o să obțină o ameliorare a calității vieții. S-a proiectat și un videoclip legat de poluare și necesitatea de a educa populația, pentru a se evita expunerea la acest nou factor de risc.

Alături de alte inițiative, conferința de presă face parte din seria de proiecte de educație pe care SRP le-a declanșat de-a lungul timpului pentru scurtarea drumului pacient–medic–autorități și pentru ameliorarea depistării și controlului unei afecțiuni cronice despre care se știe că este subdiagnosticată, subevaluată și slab monitorizată.

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală