resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Algoritm terapeutic pentru arsuri

Autor: Dr. Cristian TEODORESCU | 4 Martie 2016
Algoritm terapeutic pentru arsuri
     Arsura reprezintă o agresiune extrem de complexă pentru corpul uman, cu un prognostic imprevizibil, dependent de doi parametri esențiali: suprafața și profunzimea leziunii. Fiind o reală provocare pentru orice clinician, evaluarea plăgii prin arsură și tratamentul acesteia sunt abordate de dr. Andrei Zbuchea în cartea Managementul terapiei locale pentru plăgi și arsuri, apărută recent la Editura Universitară „Carol Davila“ București.
     În primele capitole sunt punctate concis datele de histologie și fiziologie normală  și patologică ale pielii și plăgilor arse. Pentru estimarea suprafeței corporale arse este utilizată regula cifrei „nouă“ a lui Wallace, prin care suprafața corpului este împărțită în 11 regiuni a câte 9% din suprafața totală sau multipli de nouă: cap și gât (9%), membre toracice (2x9%), membre pelvine (2x18%), trunchi anterior (18%), trunchi posterior (18%) și perineu și organe genitale externe (1%). Corespondența dintre clasificarea românească a arsurilor în patru grade și clasificarea anglo-saxonă în trei grade relevă manifestările clinice specifice fiecărui grad în parte, de la eritem la escară totală. Totodată sunt precizate criteriile de transfer al pacientului în secția de arși, co
Publicitate
nform Asociației americane de arsuri (ABA).
     Manevra terapeutică primară fundamentală în arsuri este debridarea plăgilor, clasificată în mecanică, chimică, autolitică, enzimatică, biologică și chirurgicală. Aceasta are scopul îndepărtării sfacelelor și a țesuturilor devitalizate, necrozate și infectate. Pentru o debridare chirurgicală precisă și completă, ghidarea exciziei se poate realiza prin colorarea țesuturilor necrotice cu albastru de metilen, utilizată în plăgile traumatice, arsuri, plăgi cronice granulate, plăgi parțial epitelizate și fistule. Această metodă nu are reacții adverse și poate fi folosită și în scop diagnostic, pentru evaluarea profunzimii arsurii.
     Celsus a stabilit semnele clasice ale inflamației: rubor, calor, tumor,dolor, iar Virchow a adăugat încă unul – functio laesa, indicând afectarea funcțională a țesutului lezat. Odată stabilit diagnosticul, tratamentul local poate fi conservator, chirurgical sau o combinație a acestora. Autorul subliniază că dacă o arsură nu se epitelizează spontan în decurs de trei săptămâni, se indică abordarea chirurgicală. În următoarele capitole sunt descrise terapia umedă a plăgilor, tratamentul topic local și terapia prin mijloace fizice (baia terapeutică, terapia cu presiune negativă sau cu oxigen hiperbar ș.a).
     În ceea ce privește managementul terapeutic al plăgilor, acronimul TIME definește un ghid practic de pregătire a patului plăgii, care rezumă patru componente esențiale ale tratamentului: tissue (managementul țesutului), infection/inflammation (controlul inflamației și infecției), moisture (hidratarea) și edge/epithelial (epitelizarea). Acest plan terapeutic urmărește îndepărtarea oricăror obstacole din calea vindecării și asigură promovarea acesteia. Pentru abordarea plăgilor cronice, sub forma acronimului DOMINATE se propune un algoritm de management terapeutic, elementele componente ale acestuia fiind debridarea, descărcarea, umiditatea, malignizarea, medicația, problemele de sănătate mintală, infecția, inflamația, nutriția, insuficiența arterială, progresele tehnice, edemul și educația.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală