resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Prof. dr. RUSU Valeriu

Publicitate
 

Articole scrise de RUSU Valeriu

Palade, cartograful celulei

Palade, cartograful celulei

Numarul 30 (1228) | 31 Iulie 2013
   În colecţia Distinguo, a Editurii Spandugino, a apărut la data de 19 octombrie 2012, cartea „Centenar George Emil Palade – Crestomaţie de familie“, tipărită pe hârtie biblie culoare ivoar. Conţinând 1.049 de pagini şi o laborioasă „Spiţă genealogică a neamului Palade din Făghieni, judeţul Bacău“ (...)

|

O dispută acutizată: cultura se află înscrisă în gene?

O dispută acutizată: cultura se află înscrisă în gene?

Numarul 28 (1226) | 18 Iulie 2013
   Iată un subiect care aparent e clar precum apa de izvor. Câteva articole de pe net – fără riscul oribilei „demenţe digitale“ descrise recent de cercetători din Coreea de Sud îndeosebi la tineri dependenţi de jocuri computerizate – sunt edificatoare. Citez: „Gene – culture coevolution in the age of genomics“ (...)

|

Post NOBEL 2004 – de la speranţe la surprize dezagreabile

Post NOBEL 2004 – de la speranţe la surprize dezagreabile

Numarul 27 (1225) | 11 Iulie 2013
În prezent, adică în ultimii ani, prin obţinerea de imagini cognitive ale creierului datorită tehnicilor PET şi IRM este posibilă vizualizarea unor procese cerebrale, inclusiv relevarea circuitelor neuronale olfactive în relaţie cu procesele cognitive pe care acestea le susţin. De altfel, imediat după decernarea premiului Nobel (...)

|

Mirosuri, emanaţi şi un surprinzător premiu Nobel

Mirosuri, emanaţi şi un surprinzător premiu Nobel

Numarul 26 (1224) | 5 Iulie 2013
   Premiul Nobel pentru medicină 2004 a fost acordat pentru descoperirea extraordinarei diversităţi a receptorilor specifici odoratului. Concizia mă determină să comprim datele biografice ale laureaţilor, precum şi referirile la lucrările acestora neaflate în relaţie cu studiul receptorilor olfactivi.    (...)

|

Un simţ aparent decăzut renaşte (reloaded)

Un simţ aparent decăzut renaşte (reloaded)

Numarul 25 (1223) | 1 Iulie 2013
   Unul dintre scriitorii mei preferaţi, britanicul Graham Greene (1904–1991), critic al ambivalenţei morale şi politice a lumii moderne, e foarte cunoscut prin mai multe cărţi. La începutul acestui articol, când demarez încercând să ajung la evitarea unor idei primite de-a gata sau pur şi simplu la un text fad, un citat (...)

|

O nouă fiziologie a gustului?

Numarul 24 (1222) | 25 Iunie 2013
   După articolul precedent, cam săltăreţ şi depresibil (precum pulsul în insuficienţa aortică), n-a lipsit mult ca, tentat de un conflict în toată regula, declanşat în viaţa ştiinţifică americană, să profit de ocazie, deoarece subiectul disputei mă interesează de multă vreme. Deocamdată să-l deconspir: după (...)

|

Din link în link am ajuns la „internetul după ureche“

Din link în link am ajuns la „internetul după ureche“

Numarul 23 (1221) | 14 Iunie 2013
   Din link în link, nimeresc peste surprize de tot soiul. Desigur, şi cu privire la rezultate ale cercetărilor lui Michaell Tordoff şi colaboratorilor săi de la Monnell Institute – Philadelphia. Le voi menţiona într-un alt articol. Deocamdată, incitat de nonşalanţa cu care unii autori mărturisesc că au renunţat (...)

|

În căutarea receptorilor gustativi

Numarul 22 (1220) | 6 Iunie 2013
   Mai întâi o evocare, probabil utilă, în conturarea unui răspuns la o întrebare: care dintre cele două simţuri – gust şi miros – are rol şi semnificaţie mai ample? Ne întoarcem în timp, în Secolul Luminilor, când Montesquieu (Charles de Secondat, 1689–1755) – scriitor, mare liberal şi spirit riguros – era (...)

|

Noi tendinţe în gastronomia moleculară

Noi tendinţe în gastronomia moleculară

Numarul 21 (1219) | 29 Mai 2013
   Cu toată atracţia populaţiei indigene pentru micii suculenţi (exagerată, chiar inutilă, disputa la nivel european asupra utilizării bicarbonatului) şi alte produse neaoşe, pe netul în română se află numeroase referiri la arta culinară moleculară.    Un articol postat recent (sursă neidentificabilă) se (...)

|

De la mamut la percepţia pulmonară a gustului amar

De la mamut la percepţia pulmonară a gustului amar

Numarul 20 (1218) | 22 Mai 2013
   După primele două articole mamut, adică mai extinse, din acest serial, iată unul ceva mai scurt, care începe cu o întâmplare din viaţa mea şi se încheie cu o descoperire ştiinţifică. Între cele două evenimente ar exista o relaţie: papilele gustative. Mă întreb, mai întâi, de ce mamutul (în franceză, (...)

|

Limbi şi nasuri electronice vs. fuzionarea celor cinci simţuri

Limbi şi nasuri electronice vs. fuzionarea celor cinci simţuri

Numarul 19 (1217) | 17 Mai 2013
   Mai întâi câte ceva despre limba electronică, dispozitiv conţinând un număr variabil (adesea şapte) de captori electronici bazaţi pe tehnologia Chem FET (chemically modified field-effect transistors). Eşantioanele lichide sunt analizate direct, fără o preparare prealabilă, pe când eşantioanele solide trebuie (...)

|

Limba electronică

Numarul 18 (1216) | 10 Mai 2013
   Iată un subiect răsărit pe neaşteptate din noianul de teme compatibile (sau compatibilizate) cu această rubrică. La prima vedere, adică după citirea titlului, s-ar părea că nu m-am desprins de serialul anterior. Iar limba electronică în franceză se traduce prin la langue électronique, prin urmare iluzia persistă. (...)

|

Dicţionar francez-român pentru traducători

Dicţionar francez-român pentru traducători

Numarul 17 (1215) | 1 Mai 2013
   Am ajuns, în sfârşit, la incitantul „Dicţionar francez-român pentru traducători“, o apariţie singulară la noi în ţară. Cu certitudine, Dicţionarul m-a stimulat, probă fiind cele patru articole anterioare, care sper să nu treacă drept pure divagaţii. Utile ar mai merge şi pentru că am ajuns inclusiv (...)

|

Împrumuturi necesare

Împrumuturi necesare

Numarul 16 (1214) | 26 Aprilie 2013
   Ajungem deocamdată în Canada, la Universitatea din Montréal-Québec, unde s-a dezvoltat o adevărată mişcare de confruntare benefică pentru evoluţia terminologiei medicale. În 1970, dr. Jacques Boulay a fondat Le Comité québécois d’étude du franÎais médical. Acest comitet (sau comisie, deoarece de comitete ne-am (...)

|

Maşini şi traduceri inteligente

Numarul 15 (1213) | 18 Aprilie 2013
   Traducător, translator, interpret sunt sinonime? Cu această întrebare se încheia articolul precedent. Din nou DEX online este în română sursa cea mai bună: „TRANSLATOR, -OARE – s.m., f. – Traducător – Persoană specializată în traducerea orală; traducător oficial ataşat unui for diplomatic, administrativ sau (...)

|

Cum devii universal în cinci zile

Cum devii universal în cinci zile

Numarul 14 (1212) | 12 Aprilie 2013
   Încă nu ajungem la o incursiune în corpul Dicţionarului declanşator al acestui serial. Deocamdată, câte ceva despre traductologie. Termen preluat din franceză, limbă în care la traduction (s.f.) reprezintă o ştiinţă dedicată studiului procesului cognitiv inerent oricărei reproduceri (traduceri) orale, scrise sau (...)

|

Traducători şi personaje fabuloase

Traducători şi personaje fabuloase

Numarul 13 (1211) | 4 Aprilie 2013
   După ce m-am despărţit (cu greu) de Dicţionarul lui Ioan Matei, iată-mă acum în faţa unui tom impozant, intitulat Dicţionar francez-român pentru traducători. Pe care l-am căutat multă vreme, dar l-am găsit recent (datorită unui tânăr librar de la „Cărtureşti“), deşi a apărut în 2006, la Braşov, sub (...)

|

Un dicţionar excepţional (6)

Un dicţionar excepţional (6)

Numarul 12 (1210) | 29 Martie 2013
   După articolul precedent, dominat până la suprasaturaţie de ça argotic, n-am rezistat unei tentaţii: o incursiune în lumea cărţilor. Prilejuită de târgul internaţional de carte LIBREX 21 Iaşi. Mă pregăteam să scriu câte ceva după vizită, dar în cotidianul-lider al presei ieşene a apărut un articol „Bilanţ (...)

|

Un dicţionar excepţional (5)

Un dicţionar excepţional (5)

Numarul 11 (1209) | 22 Martie 2013
   Mă gândisem ca acest articol să fie ultimul din serialul dedicat Dicţionarului lui Ioan Matei. Cartea m-a incitat, iar cititorii, câţi au fost, au observat că a generat multe incursiuni în lumea magică a cuvintelor. Dar am citit Dicţionarul în întregime şi mi-am petrecut cu plăcere o mare parte din timp încercând (...)

|

Un dicţionar excepţional (4)

Numarul 10 (1208) | 13 Martie 2013
   Încep cu readucerea la lumină a unei descoperiri aparţinând lui Lazăr Şăineanu (1859, Ploieşti – 1934, Paris), după ce reputatul lingvist şi folclorist român s-a stabilit, în anul 1900, în Franţa. Unde, în 1912, publică „Les Sources de l’Argot ancien“, raportând cazul unui ocnaş supranumit La Hyène, care (...)

|

Du-te la pagina: 123456789| inainte »

 
Viaţa Medicală