resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Culorile mărţişorului

Autor: Conf. dr. Vitalie TEODORU | 6 Martie 2015
Culorile mărţişorului
În vechile calendare bisericeşti din ţara noastră, luna martie se chema „luna Mărţişorului“. Obiceiul mărţişorului este răspândit în Republica Moldova, Bulgaria şi România, mai puţin în ţările fostei Iugoslavii. La noi, se manifestă mai ales în nordul Moldovei şi Bucovina, prin târguri, expoziţii şi festivaluri.
Obiceiul mărţişorului era străvechi, unii arheologi plas
Publicitate
ându-l undeva cu 8.000 de ani în urmă. Chiar dacă situarea în timp este exagerată, ştim clar că obiceiul exista şi pe vremea dacilor. Ei confecţionau pietricele colorate înşirate pe un şnur cu alb şi roşu sau purtau o monedă, ori mai multe, legate cu fire subţiri de lână, albe şi negre. Mărţişorul se poartă atât cât durează zilele „Babelor“ sau până la sărbătoarea Floriilor, apoi se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. În unele locuri, mărţişorul se poartă până înfloresc trandafirii sau vişinii.
Despre semnificaţia culorilor şnurului s-au stivuit în decursul timpului mai multe legende. Cea mai cunoscută este cea în care soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând asta, a răpit Soarele şi l-a închis într-o temniţă, provocând suferinţă întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau… până când un tânăr voinic s-a hotărât să elibereze Soarele. S-a luptat cu zmeul şi l-a biruit. Sângele tânărului a curs pe zăpada albă, iar soarele eliberat din temniţa zmeului a urcat pe cer, bucurându-i pe oameni şi anunţând venirea primăverii. De atunci şnurul este împletitura dintre alb şi roşu. Credinţa populară este că roşul semnifică sângele voinicului, iar albul simbolizează puritatea.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală