resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

De ce suntem codaşii Europei?

Autor: Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN | 6 Martie 2015
O trecere în revistă a progreselor legislative în domeniul controlului tabagismului dovedeşte în continuare ce departe suntem de lumea europeană.
Din 2006, Belgia a interzis fumatul în toate spaţiile închise; fumatul era permis doar în anumite spaţii închise cu destinaţie specială în acest sens, iar angajatorii nu aveau obligaţia creării unor asemenea spaţii la locul de muncă. Din 2007, aceeaşi ţară a permis fumatul în restaurante în camere separate unde nu se serveşte nici mâncare, nici băutură. Barurile şi cafenelele nu au fost afectate de interdicţie la acel moment, dar aveau obligaţia de a asigura un spaţiu pentru nefumători şi o ventilaţie corespunzătoare. În 2011, a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise inclusiv cafenele, baruri, cluburi. Fumătorii au dreptul să fumeze în spaţii special amenajate unde nu se serveşte mâncare sau băutură. În Cipru, legea interzice fumatul în spaţiile publice; spaţii speciale destinate fumatului pot fi introduse în fiecare bar, restaurant sau club, cu condiţia să existe ventilaţie corespunzătoare. În Cehia, din 2007 a fost limitat fumatul în spaţiile publice; barurile, restaurantele şi alte locuri publice trebuie să asigure încăperi special amenajate pentru fumători. În Danemarca, din 2007 fumatul este interzis în transportul public şi la locul de muncă; în baruri şi cafenele, este permis cu condiţia ca acestea să aibă mai puţin de 40 m2 şi să nu servească mâncare. Suprafaţa de 40 m2 nu include barul, spaţiul destinat barului, toaleta, garderoba sau scările. În Anglia, din 2007 fumatul a fost interzis din toate spaţiile publice închise. În Finlanda, din 2007, fumatul este interzis în toate spaţiile închise, indiferent de tip. În barurile, restaurantele, cafenelele respectiv cluburile din Estoniaeste interzis fumatul. Există o excepţie reprezentată de existenţa unor spa
Publicitate
ţii separate, închise, ventilate în astfel de locaţii în care fumatul este permis. În Franţa, din 2008 fumatul este interzis în spaţiile publice, incluzându-se aici barurile şi restaurantele. În Germania, statele federale au căzut de acord asupra interzicerii fumatului în restaurante şi baruri, cu precizarea că se pot crea camere separate pentru fumat.
Din 2010, Greciaa interzis fumatul în baruri, restaurante, cafenele, mijloacele de transport în comun, cu precizarea că nu sunt permise camerele speciale pentru fumat. Din 2012, în Ungaria fumatul în spaţiile publice este interzis. Legislaţia italiană prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice, cu precizarea că sunt permise spaţii închise special amenajate pentru fumat cu ventilaţie corespunzătoare. În Luxemburg, fumatul în spaţii publice închise este interzis, dar pot fi amenajate spaţii speciale pentru fumat care să nu fie mai mari de 25% din suprafaţa totală a localului. La locul de muncă, angajatorul are obligaţia de a lua toate măsurile astfel încât angajatul să nu fie afectat de pe urma fumatului pasiv. În Olanda, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, inclusiv restaurante, cafenele, baruri, cluburi. Barurile mici şi cafenele care nu au angajaţi sunt exceptate de la prevederile legii cu condiţia afişării unui semn prin care clienţii sunt anunţaţi că în spaţiul respectiv se fumează. În Norvegia, legislaţia interzice fumatul în baruri, restaurante dar la locul de muncă se permite fumatul în spaţii special amenajate. În Polonia, din 2010 este interzis fumatul în spitale, instituţii educaţionale, locuri de muncă, mijloacele de transport, baruri şi restaurante (cu precizarea că dacă există mai multe camere, una poate fi destinată fumătorilor, dar trebuie să fie închisă şi să aibă ventilaţie corespunzătoare), centre culturale, mijloace de transport, stadioane, locuri de joacă pentru copii. În Spania, din ianuarie 2011 fumatul este interzis în baruri, restaurante, discoteci, cazinouri, aeroporturi, precum şi în spaţiile în aer liber cum sunt locurile de joacă pentru copii. Numai hotelurile au voie să permită ca 30% din camerele lor să fie destinate fumătorilor. În Suedia, la majoritatea locurilor de muncă şi în toate barurile, restaurantele, cluburile de noapte nu este permis fumatul. Legea prevede posibilitatea creării unor spaţii separate ventilate pentru fumători, dar mai puţin de 2% din unităţi au optat pentru o asemenea soluţie. Exemplele pot continua.
Noi în schimb ne-am specializat în tergiversarea legilor, în amânarea lor, în găsirea a tot felul de tertipuri de neaplicare a lor. Ce să mai vorbim de controlul celei actuale?! Poate că acum, când se înmulţesc iniţiativele pentru o lege care să protejeze real nefumătorul, vom vedea că şi la noi, codaşii Uniunii Europene, lucrurile se vor mişca.

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală