resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Oftalmologi premiaţi

Autor: Dr. Maria DRAGOTĂ | 12 Septembrie 2014
   În urmă cu două zile (10 septembrie), în cadrul unei ceremonii prezidate de Aníbal António Cavaco Silva, preşedintele Republicii Portugheze, la Lisabona au fost decernate premiile António Champalimaud Vision. Instituit de Fundaţia Champalimaud în 2006, premiul, în valoare de un milion de euro, recompensează contribuţiile marcante la păstrarea şi înţelegerea vederii – cercetările în domeniu, dar şi eforturile de a rezolva problemele de vedere în ţările în curs de dezvoltare.
   Cei şapte laureaţi în acest an cu cea mai înaltă distincţie în oftalmologie, supranumită „Premiul Nobel pentru vedere“ – Napoleone Ferrara, de la Universitatea din California, şi Joan Whitten Miller, Evangelos S. Gragoudas, Patricia A. D’Amore, Lloyd Paul Aiello, George L. King şi Anthony P. Adamis, toţi de la Harvard – au dezvoltat terapia antiangiogenică pentru boala retiniană. În anii ’90
Publicitate
, ei au lucrat în paralel şi în colaborare pentru identificarea rolului factorului de creştere a endoteliului vascular (VEGF) de trigger major în angiogeneza la nivelul globului ocular, precum şi pentru dezvoltarea de agenţi terapeutici anti-VEGF. Cercetătorii au demonstrat că blocarea VEGF suprimă angiogeneza oculară, ceea ce a dus la apariţia unei clase noi de medicamente oftalmice, agenţii anti-VEGF; primul utilizat a fost pegaptanib, în urmă cu un deceniu, urmat de ranibizumab, aflibercept, bevacizumab. Neovascularizaţia este întâlnită în diverse afecţiuni retiniene ce evoluează cu pierderea vederii, iar valoarea clinică a terapiei anti-VEGF a fost demonstrată prin multe studii la pacienţi cu degenerescenţă maculară neovasculară, edem macular diabetic şi ocluzie venoasă retiniană. În urma cercetărilor, indicaţiile pentru inhibitorii de VEGF se pot extinde, incluzând glaucomul neovascular şi retinopatia de prematuritate.
   Prin acest premiu este recunoscut impactul mondial al activităţii celor şapte cercetători. Conform OMS, degenerescenţa maculară a vârstnicului cauzează pierderea sau tulburări severe ale vederii la 9 milioane de persoane, iar retinopatia diabetică este responsabilă de 5 milioane de cazuri de orbire în întreaga lume.
   Întrebată de „Viaţa medicală“, conf. dr. Camelia Bogdănici, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, membră în boardul Societăţii Române de Oftalmologie, s-a declarat extrem de încântată de faptul că acest tratament, un pas înainte în tratamentul retinopatiei diabetice, a primit recunoaşterea oficială internaţională. De asemenea, a spus că va cere Ministerului Sănătăţii să introducă pe lista medicamentelor compensate şi medicaţia anti-VEGF, pentru a creşte calitatea vederii şi implicit calitatea vieţii pacienţilor care au neovascularizaţie retiniană.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală