resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Jihadiştii americani

Autor: Dr. Martin S. MARTIN | 12 Septembrie 2014
Jihadiştii americani
   După Mohamed (Muhammad, 570–632), lumea se împarte în credincioşi (adepţii Islamului), necredincioşi (idolatri/politeişti care se închină la zeităţi) şi popoarele cărţii (Bibliei) – evreii şi creştinii. După Coran, care este inspirat din religiile monoteiste premergătoare, popoarele cărţii trebuie tratate cu respect şi trebuie protejate.
   Una dintre datoriile religioase ale unui musulman credincios este jihad (al şaselea stâlp al credinţei), care este obligaţia de a proteja credinţa adevărată, Islamul şi de a lupta în numele ei, opunându-se celor care o atacă. Nu există niciun fragment al Coranului care să îndemne la asasinarea celor nevinovaţi, la inducerea de omor în masă în alte ţări sau la uciderea şi torturarea în scopuri politice.
    În lumea modernă, conceptul de jihad a fost schimbat pe baze ideologice de radicalii Islamului şi s-a transformat în suportul teoretic al acţiunilor agresive de tip terorist, al războaielor religioase în numele Islamului, al unor acte de mare cruzime (torturi, decapitare) şi al uciderii unor mari grupuri de prizonieri, ca şi de civili de altă religie care nu acceptă convertirea la Islam (genocid). În anul 1992, Osama bin Laden a făcut publică Declaraţia frontului lumii islamice de jihad împotriva evreilor şi cruciaţilor, prin care cere fiecărui credincios musulman să omoare pe cei de altă credinţă. Bin Laden şi alţi câţiva militanţi au înfiinţat, în anul 1988, organizaţia al-Qaeda (Baza), structurată pe principiul „centralizării deciziei şi descentralizării execuţiei“. Ea a derivat din grupul de mujahedini (luptători pentru jihad) care a susţinut conflictul militar cu URSS în Afganistan după invazia ţării de către sovietici în 1980. În acea perioadă, mujahedinii au fost ajutaţi cu armament, comunicaţii şi logistică de Statele Unite. Al-Qaeda şi organizaţiile afiliate au atacat ţinte militare şi civile, cele mai cunoscute atacuri fiind distrugerea World Trade Center din New York la 11 septembrie 2001, atacul ambasadelor americane din Africa (1998), atacul consulatului american din Benghazi, Libia şi uciderea ambasadorului (2012), atacurile cu explozive din Bali şi multe altele.
   Membrii organizaţiilor teroriste al-Qaeda au ucis şi numeroşi musulmani, militari ori civili, şi sunt implicaţi în războiul civil din Siria şi Libia. Ei au răpit persoane civile şi le-au executat, unele victime fiind ucise prin decapitare (jurnalistul Daniel Pearl, 1963–2002).
   În ultimele săptămâni, lumea a urmărit cum organizaţia teroristă ISIS (Statul Islamic al Irakului şi Siriei), sprijinită financiar şi militar de mai multe ţări, a înregistrat succese militare mari cu rapiditate, a ocupat un teritoriu larg în cele două ţări şi a declarat formarea califatului islamic. Ei sunt cei care s-au făcut cunoscuţi pentru o brutalitate nemaiîntâlnită, au ucis mii de prizonieri sirieni, sute de yazidi şi creştini, au crucificat şi decapitat mai mulţi prizonieri, printre care ziariştii americani James Foley şi Steven Sotloff, a căror execuţie a fost filmată şi făcută publică. Armatele ISIS se luptă cu musulmanii şiiţi şi alawiţi, cu populaţia kurdă şi încearcă să extermine minorităţile creştină şi yazidi. Mulţi din ei sunt războinici profesionişti, alţii provin din militari irakieni suniţi, foşti combatanţi din armata şi poliţia lui Saddam Hussein. Urmare a exceselor de violenţă şi cruzime, al-Qaeda a exclus ISIS din rândul organizaţiilor cu care este asociată.
   Un număr de circa o sută de cetăţeni americani şi câteva sute de vest-europeni s-au alăturat acestei organizaţii şi luptă alături de ei în Orientul Mijlociu. În anii precedenţi, câţiva cetăţeni americani s-au înscris în alte organizaţii teroriste legate de al-Qaeda în Africa (Sudan, Somalia, Libia) şi Asia (Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Yemen). În mai 2014, un american, al cărui nume arabizat era Abu Huraira al-Amriki, înrolat într-o organizaţie din Siria, a fost voluntar pentru o misiune de atac exploziv prin sinucidere, împotriva unei unităţi a armatei siriene. Tot în vara anului 2014, un cetăţean american originar din San Diego, Douglas McAuthur McCain, membru al unei miliţii din Siria, a murit în lupte.
   Un oficial american a declarat că, în ultimele luni, se înregistrează o creştere explozivă a americanilor care ajung în Siria prin Turcia, pentru a se înscrie
Publicitate
în ISIS. Cum se explică acest lucru?
   O parte dintre voluntarii care vin din ţările vestice sunt de etnie arabă sau asiatică şi de religie musulmană. Cei mai mulţi sunt copii ai celor din prima generaţie de imigranţi, trăiesc în comunităţi care nu s-au integrat în populaţia şi cultura locală, sunt recrutaţi în special prin intermediul clericilor, prin procesul de „radicalizare“ (dezvoltarea urii faţă de Vest, faţă de creştinism şi de evrei, opoziţie faţă de intervenţiile militare ale SUA, ţărilor vestice şi NATO în Orientul Mijlociu, cultivarea „victimizării“, dezvoltarea spiritului de devotament faţă de mişcările islamice de „răzbunare“, glorificarea morţii şi a sacrificiului).
   Pentru mulţi dintre ei, aderarea la grupurile islamice teroriste este o cale de a-şi găsi o identitate, de a se transforma în indivizi care trebuie respectaţi. În procesul de radicalizare, mulţi fac mai întâi călătorii în ţările de origine, de unde se întorc cu o motivaţie şi mai puternică pentru participarea la acte violente. Aşa s-a întâmplat cu fraţii Tsarnaev, care au pus la cale atentatul cu bombe la maratonul oraşului Boston din 2013, după ce unul dintre ei a vizitat Daghestanul, unde a fost recrutat şi antrenat în materiale explozibile.
   Alţi recruţi, cetăţeni americani de multe generaţii, sunt atraşi către ideile antiamericane de cercurile musulmane din care fac parte, sau în care intră abandonându-şi precedenta religie creştină. Mulţi dintre aceştia sunt recrutaţi în închisori, care s-au dovedit un teren fertil pentru prozeliţi.
   Media digitale găzduiesc materiale propagandistice şi detalii pentru cei care sunt interesaţi în asocierea cu terorismul islamic internaţional.
   Cei mai mulţi dintre cei recrutaţi sunt încorporaţi în formaţiunile militare din Siria şi Irak. Mulţi însă sunt folosiţi pentru interogatoriile prizonierilor, alţii sunt medici, personal medical, avocaţi, ingineri şi tehnicieni specialişti în industria petrolului. ISIS are o vastă echipă economică, prin care obţine mari profituri din vânzarea de petrol şi droguri, răscumpărări şi contrabandă. Se spune că numai din răscumpărările din ultimii doi ani ISIS a obţinut câteva sute de milioane de dolari. ISIS pune rapid în funcţiune un sistem statal cu guvern, taxe, legi şi armată permanentă în teritoriile cucerite.
   Marea atracţie a voluntarilor din Vest este că au paşapoarte ale ţărilor din care provin, ceea ce le permite intrarea şi ieşirea nelimitată până în prezent. Din această cauză, instituţiile de securitate se tem că, după o pregătire tehnică, mulţi dintre ei se vor întoarce în ţările de origine pentru a provoca acte de terorism. În oraşul Ciudad Juarez, din nordul Mexicului, situat aproape de graniţa sudică a Statelor Unite, a fost identificat un grup ISIS care pune la cale atacuri pe teritoriul american, posibil legate de aniversarea a 13 ani de la atacurile cu avioane din New York, Washington şi Pennsylvania (11 septembrie). De curând, aeroportul din Tripoli, Libia a fost atacat de extremişti şi 12 aeronave „au dispărut“. Sunt zvonuri că ele ar putea fi folosite în acţiuni de copiere a complotului din 2001.
   În prezent se estimează că aproximativ o sută de cetăţeni americani şi aproape o mie de britanici sunt integraţi în ISIS şi alte grupuri extremiste din Orientul Mijlociu. Cel care l-a ucis pe ziaristul James Foley este cetăţean britanic, fost cântăreţ de muzică rap. Premierul englez, David Cameron, a anunţat în Parlamentul britanic declanşarea unei ample acţiuni de identificare şi neutralizare a acestora şi a recunoscut riscul foarte ridicat de acte teroriste pe teritoriul Angliei. Marea Britanie se angajează într-o acţiune antiteroristă energică şi de mari proporţii şi propune anularea cetăţeniei şi paşapoartelor celor care s-au înscris în armatele teroriste din Orientul Mijlociu, urmărirea lor legală pentru cooperare cu inamicul şi acţiuni militare care includ NATO. În acest timp, Statele Unite, cu o conducere care a arătat constant nehotărâre şi indecizie, fac declaraţii, dar nu sunt pregătite cu o strategie şi un plan de acţiune corespunzător.
   Lumea se confruntă cu un pericol major, care creşte mereu şi care este reprezentat de islamismul radical, ale cărui acte recente au fost atât de îngrozitoare, încât au dus la atribuirea denumirii de islamo-fascism contemporan.
   La început, în Germania nazistă, apoi şi în teritoriile ocupate, oamenii şi-au pierdut mai întâi drepturile civile, apoi libertatea şi în cele din urmă viaţa pentru vina de a fi de altă rasă. Comunismul rusesc a inventat rasismul social, în care vina era aceea de a deţine mijloace de producţie sau de a gândi altfel decât ideologia oficială. Acum se formează ideologia rasismului religios, care mobilizează instinctele ucigaşe ale celor care răstălmăcesc religia şi o transformă într-un program de exterminare. Cu otrava acestui concept în minte, cetăţeni din ţările vestice se vor întoarce în ţările lor, după îndoctrinare şi antrenament, pentru a forma terorismul intern. El va fi, în cele din urmă, anihilat, dar procesul va fi lung, dificil şi plin de sacrificii şi de suferinţă.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală