resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Răsplată pentru educaţia medicală

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 11 Iulie 2014
   (...) Medicina modernă utilizează arme deosebit de puternice şi totodată periculoase, astfel încât iatrogenia a devenit o cauză importantă de deces şi invaliditate. De aici şi nevoia de responsabilitate a actului medical. Ne vom referi aici doar la educaţia continuă a medicilor, fără de care nu pot fi asigurate standardele profesionale de calitate. Nu doar că medicul trebuie să ţină pasul cu ritmul rapid al progresului, dar şi pentru că, fără a reveni periodic asupra vastelor cunoştinţe acumulate, acest bagaj se uşurează prin uitare. Acesta este motivul pentru care, în SUA, unde medicii sunt bine plătiţi, dar şi exploataţi pe măsură, există obligativitatea ca, la fiecare zece ani, să se susţină un examen general de verificare a cunoştinţelor, inclusiv din materii de bază ca fiziopatologia, genetica, farmacologia sau biochimia. Altminteri, medicul îşi automatizează activitatea şi cade cu prea multă uşurinţă victimă presiunii comerciale a firmelor producătoare de medicamente. Pe lângă frecventarea obligatorie a bibliotecilor medicale (la no
Publicitate
i în stare deplorabilă) şi lectura unor publicaţii cu arie de cuprindere largă (cum este „Viaţa medicală“), se promovează (inclusiv în săptămânalul nostru) formele moderne de verificare a cunoştinţelor. Mai nou, internetul oferă o posibilitate remarcabilă: putem spune că educaţia medicală continuă s-a internaţionalizat. Sistemul american, interactiv, asemeni altor forme de învăţământ la distanţă, poate fi accesat şi de la noi, la orice oră, când medicul îşi rezervă timpul necesar.
   Medicii români au o apetenţă deosebită pentru congrese, participanţii primind astfel un număr de credite EMC. În acest cadru, al congreselor, firmele sunt foarte generoase, stipendiind prezentatorii şi organizând sesiuni de promovare a medicamentelor, cu scopul creşterii vânzării produselor respective, explicit a profitului. Timpul acordat cercetărilor originale, fundamentale sau experimentale este inevitabil amputat. Congresele sunt, desigur, foarte utile, însă implică nu doar absenţe de la locul de muncă, ci şi cheltuieli adiacente importante (taxe de participare, transport, cazare, mese etc.).
   Medicina aduce însemnate beneficii societăţii, iar medicii bine instruiţi contribuie prioritar la bunăstarea generală. Medicii care nu practică sistemul degradant al şpăgii sau au specialităţi care-i feresc de acest lucru (anatomopatologie, laborator) resimt povara financiară a congreselor. Situaţia nu e mult diferită pentru medicii de familie. Din acest motiv, am adresat ministrului sănătăţii solicitarea de a cristaliza un sistem de remunerare individuală a medicilor care participă la manifestări ştiinţifice, pe baza unei platforme egalitariste, care să-i cuprindă pe toţi, indiferent dacă lucrează în spitale de stat sau în sistemul privat, deoarece pregătirea tuturor este o valoare naţională ce se răsfrânge asupra sănătăţii populaţiei. Ministrul ne-a informat că, la ora actuală, există fonduri europene neconsumate, deloc neglijabile, care ar putea fi alocate pregătirii medicilor. (...)
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală