resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Consumul de alcool creşte

Autor: Dr. Maria DRAGOTĂ | 13 Iunie 2014
Consumul excesiv de alcool poate duce nu doar la dependenţă, violenţă, dar creşte şi riscul de a dezvolta peste 200 de boli, precum ciroză hepatică şi diverse cancere. Datele cuprinse în Global status report on alcohol and health 2014, dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la 12 mai a.c., arată şi relaţii de cauzalitate între consumul nociv de alcool şi incidenţa şi rezultatele clinice ale unor boli infecţioase precum tuberculoza, HIV-SIDA şi pneumonia. Raportul furnizează profilurile celor 194 de state membre OMS pentru consumul de alcool, impactul asupra sănătăţii publice şi politicile şi intervenţiile în domeniu. Conform acestuia, în 2012, în întreaga lume, 3,3 milioane de decese (5,9% din total) au fost cauzate de consumul dăunător de alcool – definit drept consumul ce are consecinţe negative asupra sănătăţii şi sociale, pentru băutor, anturajul său şi societate în general, precum şi tiparele de consum asociate cu riscConsumul de alcool per capita (15+) – în litri de alcool pur, în România crescut de efecte adverse asupra sănătăţii. Pe sexe, ele înseamnă 7,6% din decesele la bărbaţi şi 4% din cele la femei. 5,1% din povara globală de boală – tradusă în 139 milioane DALYs (disability-adjusted life years) a fost atribuibilă consumului de alcool. Dist
Publicitate
ribuţia pe tipurir de afecţiuni a fost următoarea: 24,6% – tulburări neuropsihiatrice; 20,4% – leziuni neintenţionale; 15,5% – boli cardiovasculare şi diabet; 13,6% – boli gastrointestinale; 10,3% – leziuni intenţionale; 8,6% – cancere; 6,8% – boli infecţioase; 0,2% – boli neonatale.
În medie, în lume, consumul mediu pentru o persoană adultă (cu vârsta de 15 ani sau peste) este de 6,2 litri de alcool pur anual, adică 13,5 g pe zi. Un sfert din acest consum a fost neînregistrat (produs în casă ori ilegal, sau vândut în afara controlului guvernamental). Cum cei care beau sunt în proporţie de 38,8%, fiecărui consumator i-au revenit 17 litri de alcool pur anual. Dintre regiunile OMS, Europa are cel mai mare consum per capita: 10,9 l  de alcool pur, în 2010; urmează Americile, cu 8,4 l, Pacificul de Vest – 6,8 l şi Africa – 6 l. Cel mai redus consum a fost înregistrat în regiunea est-mediteraneană – 0,7 l. Analiza tendinţelor arată că nivelul consumului este stabil în Europa, Africa şi Americi în ultimii cinci ani, iar creşteri au fost raportate în Asia de Sud-Est şi Pacificul de Vest.
Care este situaţia din România? Proporţiile consumului înregistrat de alcool per capita (vârsta peste 15 ani) în litri de alcool pur, după tipul de băutură, în 2010, au fost: 50% bere, 29% vin, 21% băuturi spirtoase. În 2010, consumul total de alcool per capita (peste 15 ani) calculat doar pentru băutori a fost de 30,7 litri de alcool pur pentru bărbaţi, 10,9 l pentru femei şi 21,3 l pentru ambele sexe. Prevalenţa estimată a tulburărilor consumului de alcool (in­clu­zând dependenţa de alcool şi consumul dăunător de alcool), în 2010, a fost de 2,4% (3,8% la bărbaţi şi 1,1% la femei).
Anumite ţări şi-au întărit deja măsurile pentru a-şi proteja populaţia: creşterea taxelor pe alcool, limitarea disponibilităţii alcoolului prin creşterea limitei de vârstă, reglementarea marketingului băuturilor alcoolice. Raportul subliniază necesitatea acţiunilor naţionale, incluzând: leadership pentru dezvoltarea politicilor de reducere a consumului dăunător de alcool; activităţi de creştere a conştientizării; servicii de prevenire şi tratament, iniţiative de sprijin al screeningului.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală