resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Primul aparat de substituţie renală adaptat nou-născuţilor

Autor: Dr. Mariana MINEA | 13 Iunie 2014
Primul aparat de substituţie renală adaptat nou-născuţilor
     Specialiştii italieni au dezvoltat şi folosit în premieră la om un aparat miniatural de substituţie renală continuă, aflăm dintr-un articol publicat în revista Lancet. Aparatul pediatric de dializă de urgenţă cardio-renală (CARPEDIEM) este rezultatul unui proiect de cinci ani, menit să identifice o soluţie adaptată copiilor mici, nou-născuţilor şi prematurilor.
     Italienii relatează cazul unei fetiţe de 2,9 kg cu şoc hemoragic şi insuficienţă multiplă de organ, pe care au tratat-o anul trecut timp de peste 400 de ore, folosind CARPEDIEM – hemofiltrare venovenoasă continuă, plasmafereză şi transfuzii. Funcţia organelor a fo
Publicitate
st restituită şi nou-născutul a supravieţuit, fiind externat cu o insuficienţă renală moderată care nu a necesitat terapie de substituţie renală.
     Dializa peritoneală reprezintă terapia de substituţie renală de elecţie pentru nou-născuţii cu insuficienţă renală acută, dar în unele situaţii nu este fezabilă sau eficientă; însă aparatele de substituţie renală continuă nu sunt create pentru copiii mici, ci pentru adulţi. Tehnologia existentă pentru terapia de substituţie renală a fost adaptată necorespunzător pentru folosirea la copii şi nou-născuţi, aceştia prezentând particulari­tăţi ale aparatului renal, afecţiunile rinichiului ducând la complicaţii severe. Provocarea a constat în construirea unui aparat care să poată lucra cu volume foarte mici de lichid şi de sânge, cu fluxuri reduse de ultrafiltrare şi la presiuni scăzute. La copiii mici, volumul total de sânge variază de la 200 la 800 ml, iar volumul total de apă – de la unu la cinci litri.
     Cercetătorii citează studii care arată că afecţiunile renale acute apar la 16% din nou-născuţii cu greutate mai mare de 2 kg internaţi în secţiile de terapie intensivă neonatală. Estimările anterioare indicau o prevalenţă de doar 2%, ceea ce a ţinut pe loc dezvoltarea tehnologiilor specifice pentru terapia de substituţie renală pediatrică.
     Aparatul CARPEDIEM este potrivit pentru folosirea la copii cu greutate cuprinsă între 2,5 şi 10 kg. Proiectul a fost finanţat de asociaţia Amici de Rene (Prietenii rinichiului) din Vicenza.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală