resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Limitaţi fără limită

Autor: Prof. dr. Alexandru BUCUR | 13 Iunie 2014
   Medicina dentară este un domeniu vast care necesită cunoştinţe, experienţă şi abilitatea de a soluţiona invariabilele dificultăţi apărute. În ciuda introducerii în ultimii ani a unor noi specialităţi medico-dentare, premisă pentru formarea unor practicieni capabili să asigure asistenţă terapeutică de calitate, în această perioadă nu au fost puţini cei care s-au orientat spre o aşa-zisă „practică limitată“. O noţiune care stârneşte nu doar un surâs, ci naşte şi multe semne de întrebare. Pe lângă aspectul moral al însuşirii unei nomenclaturi, limitaţii sfidează legislaţia, proclamându-şi competenţa într-o specialitate obţinută doar de cei care urmează pregătirea prin rezidenţiat. Termenul de „limitat“ nu este recunoscut de CMDR, neavând nicio bază legală. Se poate  pune întrebarea, evident retorică, de ce nu există şi limitaţi la cardiologie, la chirurgie pediatrică, ci doar specialişti cardiologi sau specialişti în chirurgie.
   Restrângerea asumată a sferei de activitate este din ce în mai frecvent îmbrăţişată de tinerii absolvenţi, pe care nesiguranţa şi lipsa de experienţa îi privează de capacitatea de a conduce un plan terapeutic complex. În timp ce conştientizarea propriei competenţe este acceptabilă şi l
Publicitate
udabilă, de neînţeles este trendul celor care îşi arogă calitatea de practicieni „limitaţi“. În fapt, este vorba de practicarea exclusivă a manoperelor terapeutice cu intenţie cosmetică, fie că vorbim de „plombele cu laser“ (dacă ne aflăm într-un cabinet de bloc), fie că vorbim de inserarea de implanturi (la promoţie desigur – plăteşti două şi primeşti trei) sau injectarea de toxină botulinică (dacă ne aflăm în „clinici“ plasate mai în buricul târgului). Aceşti limitaţi pare că nu au nicio limită.
   Reţeta practicienilor „limitaţi“ este pe cât de simplă pe atât de nocivă. Obiectivul unic al acestor confraţi pare a fi, din păcate, nimic altceva decât construirea notorietăţii prin enunţarea ostentativă a unicităţii manoperelor terapeutice practicate sau prin promovarea agresivă a reducerilor spectaculoase. Valoarea unui medic se măsoară, în consecinţă, nu pe cunoştinţe şi experienţă, ci pe numărul de like-uri primite pe Facebook. 
   Lipsa precizării semnificaţiei conceptului practicii limitate (o limitare a sferei de activitate sau, pur şi simplu, asumarea propriilor limite) duce la situaţii în care pacientul, lipsit de informaţie reală, se lasă sedus de mirajul „limitaţilor“ şi ajunge, de cele mai multe ori, mult mai târziu la specialişti, care nu pot face altceva decât să administreze eşecurile anterioare.  
   Prin urmare, conceptul „less is more“ importat şi implementat cu forţa poate duce la consecinţe greu de evaluat. Atât timp cât restrângerea sferei de activitate este urmarea unei pregătiri de specialitate, în context interdisciplinar, rezultatele pot fi favorabile. Auto-asumarea titulaturii de „practician limitat“, având ca bază doar un cumul de frustrări personale, este nu doar neprofesionistă, ci şi incorectă. Pe celuloză este facilă atribuirea unui titlu, însă de aici la capacitatea de a manageria corespunzător situaţii clinice complexe este o mare distanţă. De la diletantism la iresponsabilitate faţă de actul terapeutic rămâne doar un pas, un pas care încearcă să pună semnul de egalitate între un specialist (titlu obţinut prin rezidenţiat) şi un autointitulat „limitat la...“.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală