resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Reputat bacteriolog şi histolog

Autor: Dr. Richard CONSTANTINESCU | 13 Iunie 2014
Reputat bacteriolog şi histolog
Emil şi Elena Puşcariu erau cunoscuţi în lumea medicală a începutului de secol XX: el, profesor consacrat, ea, o tânără în plină afirmare. O familie distinsă. Profesorul se căsătorise, în anul 1902, cu fosta sa studentă, pe care o admira şi o respecta pentru inteligenţa şi calităţile ei. Pesemne că mulţi ieşeni au privit înspre trăsura în care tânăra doamnă doctor, cu pălărie şi rochie la modă, stătea alături de seriosul şi semeţul profesor Puşcariu. Se îndreptau către studioul unde urmau să fie fotografiaţi pentru albumul familiei.
Mereu elegant şi cu un zâmbet abia schiţat sub mustaţa-i stufoasă, Emil Ion Cavaler de Puşcariu (1859–1928) avea o reputaţie la careElena şi Emil Puşcariu mulţi jurnalişti ai vremii ori istorici ai medicinii au făcut referire. Ardeleanul, ce provenea dintr-o familie cu răsunet, Emil Puşcariu, îşi făcuse studiile medicale la Viena, Budapesta şi Paris şi fusese colaborator al profesorului Victor Babeş la Bucureşti.
„La 1891 a creat Institutul antirabic din Iaşi, pe care-l conduce şi-n prezent, şi în care tratează persoanele muşcate de animale turbate după un metod al său, bazat pe atenuarea virusului fix prin căldur
Publicitate
. A mai înfiinţat la 1894 un institut pentru prepararea vaccinului iar de la 1899 a luat sub direcţiunea sa institutului vaccinogen al Statului din Bucureşti.“ (Aurel Scurtu, Almanach Hygia. Special pentru Medici, Chimişti, Naturalişti şi Farmacişti, Ed. „Minerva“, Bucureşti, 1905).
Ieşenii anului 1894 aflau din ziarul Eveni­mentul, nr. 312/1894, despre inaugurarea „Institutului vaccinal“ în urbea lor, instituţie condusă de profesorul Emil Puşcariu. Era al patrulea institut antirabic din lume după Paris, Odesa şi Bucureşti. Profesorul ieşean, „inventatorul unui nou procedeu de apărare a oamenilor contra turbării“ (Mişcarea, nr. 256/10 nov. 1928), aDedicaţie de la Gr. T. Popa pentru soţii Puşcariu îmbunătăţit metoda lui Pasteur de vaccinare împotriva rabiei, reuşită pentru care a primit medalia de aur la o manifestare internaţională din anul 1904 la Atena. Chiar şi Babeş a aplicat „metoda Puşcariu“, numită, din 1912, „Babeş-Puşcariu“.
Facultatea de Medicină din Iaşi l-a avut profesor, titular al Disciplinei Histologie. Cu o întrerupere de doi ani (1899–1901), cât a ocupat funcţia de secretar general al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Emil Puşcariu şi-a dedicat energia activităţii didactice şi de cercetare. A susţinut primul curs complet de histologie descriptivă, a reorganizat disciplina, dotând-o cu aparatură, a sporit fondul de carte şi a închegat o echipă, împreună cu care a abordat histologia, teoretic şi practic, la un înalt grad de profesionalism.
A publicat lucrări valoroase, în colaborare cu Victor Babeş – „Untersuchungen über die Diphtherie der Tauben“, „Versuche über Tetanus“, „Curs de patologie experimentală. I. Bacteriologia“ (Bucureşti, 1892) –, sau cu alţi autori din spaţiul românesc şi european: „Communication préalable sur l’agent Fotografie de familie (Emil Puşcariu este al treilea de sus de la stânga la dreapta)pathogène de la rage“, „Concurenţa virală a bacteriilor cu privire la tuberculoză“, „Încercări de vaccinaţiune antirabică cu virus atenuat prin căldură“, „Dare de seamă despre tratamentul contra turbării aplicat în Institutul antirabic din Iaşi de la 1 august 1891 până la 31 decembrie 1913“, „Compte rendu sur le traitement antirabique“.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală