resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Fascinaţia dervişilor rotitori

Autor: Dr. Cristian COTIGĂ | 7 Martie 2014
Fascinaţia dervişilor rotitori
Pari cum eşti sau fii ceea ce pari.
(Rumi, poetul dervişilor rotitori)

 

   Unul din obiectivele turistice ale circuitului spre Capadocia (Turcia) care trebuie vizitat este oraşul sfânt Konya, fosta capitală a Sultanatului Selgiucid, renumit prin numărul mare de învăţaţi şi artişti care trăiau aici cu câteva sute de ani în urmă. Legenda spune că pe aceste locuri a fost construit primul oraş de pe pământ după ce Noe a ancorat cu celebra lui arcă pe muntele Ararat. Aici se află fosta  mânăstire, devenită Muzeul Mevlana în 1926, la iniţiativa lui Kemal Atatürk, întemeietorul Turciei moderne. Tot aici se află chiliile dervişilor şi un cimitir al acestora. În estul curţii se află mausoleul lui Sinan Paşa, devenit celebru datorită domnitorului Mihai Viteazul, pentru înfrângerea de la Călugăreni.
   La Konya şi-a trăit aproap
Publicitate
e toată viaţa poetul persan Rumi (1207–1273), întemeietorul ordinului dervişilor. De religie islamică, acesta a realizat că Dumnezeu e bun şi tolerant cu toate religiile, aşa că a început să predice oamenilor legile iubirii şi altruismul. Membrii sectei sale – dervişii – sunt un fel de călugări ce trăiesc retraşi în meditaţie, în mânăstire (lucru inedit în religia islamică). Legătura lor cu divinitatea şi cu lumea de dincolo se face prin acest dans mistic. Se spune că Rumi dansa şapte zile şi şapte nopţi, inspiraţia poetică apărând în timpul dansului.
   Costumul dervişilor rotitori este alcătuit din pălărie înaltă şi conică din fetru, care simbolizează mormântul egoului personal. Fusta albă este o rămăşiţă a egoului, iar mantia neagră de deasupra ei semnifică mormântul lumesc. La începutul ceremoniei, mantia neagră se dă jos, ca o debarasare de cele lumeşti, iar fusta albă cu deschidere amplă, se roteşte unduios împreună cu dervişul. Răsucirea reprezintă şi ea renunţarea la cele lumeşti, pentru a putea renaşte întru Domnul.
   Dervişul îşi deschide braţele şi, foarte lent, ridică puţin braţul drept şi îşi culcă capul pe acel umăr. Palma dreaptă se desface spre cer pentru a primi binecuvântarea, iar cea stângă se întoarce spre pământ pentru a o transmite acestuia. Ritmul se înteţeşte odată cu rotirea, pentru a se opri apoi brusc. Fascinaţia dispare încet, iar dervişii se pleacă din nou unul în faţa celuilalt şi părăsesc, pe rând, locul unde au dansat.
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală