resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Reclame medicale vechi, într-o iniţiativă studenţească

Autor: Stud. Ionuţ Isaia JEICAN | 7 Martie 2014
Reclame medicale vechi, într-o iniţiativă studenţească
  În perioada 15–25 februarie a.c., la Cluj, a fost organizată o expoziţie de reclame româneşti la medicamente şi produse tehnico-medicale utilizate în perioada interbelică târzie. Expoziţia a fost găzduită de Centrul de Cultură Urbană „Casino“ din Parcul Central „Simion Bărnuţiu“, palat-monument istoric ridicat la sfârşitul secolului XIX în stil eclectic de factură vieneză. Primăria oraşului a oferit clădirea palatului în regim gratuit celor trei studenţi organizatori – Ionuţ Jeican şi Patricia Furda (de la Facultatea de Medicină, UMF „Iuliu Haţieganu“) şi Ovidiu Botiş (de la Facultatea de Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai“).
   La vernisajul din 18 februarie, după intonarea imnului academic „Gaudeamus igitur“ şi cuvântul de bun venit din partea organizatorilor, semnatarul acestor rânduri a prezentat principalele roluri ale medicamentului în viaţa omului. În introducere, am prezentat noţiunile de sănătate şi boală, citând-o apoi pe Susan Sontag: „Boala este latura nocturnă a vieţii, o cetăţenie mai apăsătoare. Toate fiinţele umane au cetăţenie dublă, în regatul stării de bine şi în rega
Publicitate
tul celor bolnavi“. În continuare, au fost definite rolul biologic al medicamentului şi noţiunile fundamentale ale farmacocineticii şi farmacodinamicii, după care au fost prezentate rolul psihoemoţional al terapiei medicamentoase, modele de atitudini ale pacientului în faţa medicamentului, încheind acest capitol cu spusele lui Oscar Wilde: „Fiecare degradare a trupului trebuie transformată într-o spiritualizare a sufletului“. În descrierea celui de-al treilea rol, cel social, s-au punctat statutul bolnavului în comunitate, „moda“ şi costul medicamentelor, rolul educaţiei sanitare a populaţiei. Încheierea s-a dorit o încurajare pentru colegi de a promova o imagineStudenţii Ionuţ Jeican, Patricia Furda şi Ovidiu Botiş, organizatorii expoziţiei de reclame medicale vechi frumoasă a studentului în societate, precizând totodată nevoia studenţimii de a fi direcţionată şi încurajată de profesori dedicaţi.
   La discuţiile ulterioare, prof. dr. Şandor Vlaicu, de la Disciplina farmacologie, şi-a exprimat aprecierea faţă de organizarea evenimentului şi a menţionat câteva aspecte legate de „viaţa“ medicamentului. Prof. dr. Dan Dumitraşcu, prorector al UMF „Iuliu Haţieganu“, a subliniat importanţa studiului istoriei medicinii, iar Viorica Rusu, istoric cercetător la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a apreciat colaborarea studenţească interuniversitară a organizatorilor. 
  „M-a bucurat entuziasmul cu care colegii mei au privit această expoziţie, un crâmpei de ştiinţă şi istorie ţesut cu fir de artă“, a spus Patricia Furda. „Sunt foarte mulţumit pentru că am reuşit să organizez acest eveniment alături de colegii mei. M-am aşteptat la o atitudine mai entuziastă din partea mediului universitar al Facultăţii de Istorie“, a precizat Ovidiu Botiş.
   Vernisajul s-a continuat cu un spectacol liric, un recital de poezie şi muzică, cu participarea solistului Emil Rădulescu-Chioreanu de la Opera Naţională din Cluj şi a pianistului Bogdan Dumbrăvanu. Printre canţonete şi arii, studenţii au recitat din Eminescu, Blaga, Arghezi, Farago, urmărind firul marilor episoade din viaţa omului – copilăria, tinereţea, maturitatea şi senescenţa.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală