resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Examenul de specialitate se va susţine la nivel naţional

Autor: Vlad MIXICH | 13 Septembrie 2013
Examenul de specialitate se va susţine la nivel naţional

 Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţă, într-un interviu pentru „Viaţa medicală“, principalele modificări legislative care vor influenţa atât statutul, cât şi pregătirea medicilor rezidenţi.

 

Ministerul Sănătăţii pregăteşte modificări pentru medicii rezidenţi. În ce stadiu este proiectul?
Eugen Nicolăescu: Legea rezidenţilor e aproape gata. Medicul rezident, când a terminat un modul de la cap la coadă, va putea obţine libera practică pe acea specialitate. În acest fel va putea da consultaţii şi va putea efectua gărzi pe acea specialitate. Şi Colegiul Medicilor doreşte asta. În acest fel va creşte venitul medicului rezident respectiv pentru munca pe care o desfăşoară, dar sub supraveghere. Va putea practica şi va putea avea un contract de muncă parţial
Publicitate
de prestări servicii pe bucăţica respectivă. Sperăm că, în acest fel, vom putea acoperi o parte din zonele deficitare într-o primă etapă.
 Aşadar, medicul rezident se va putea angaja cu un contract de muncă pe specialitatea în care a terminat modulul inclusiv la o clinică privată?
  Eugen Nicolăescu: Exact. Dar pe mine mă interesează în special spitalul public. Medicul rezident va putea lucra într-un ambulatoriu din spital, de exemplu.
  Ce se va întampla cu examenul de specialitate?
  Eugen Nicolăescu: Este important să facem un examen naţional de absolvire a rezidenţiatului: unul singur pentru a avea o evaluare, o estimare a modului în care s-a făcut pregătirea. Trebuie să facem o reevaluare a programelor (de rezidenţiat, n. red.) pentru că foarte multe sunt depăşite de vreme sau au anumite interese. Şi am depistat multe. Medicii rezidenţi vor rămâne în continuare în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.
  Au existat propuneri ca pregătirea pentru rezidenţiat să se poată desfăşura inclusiv în spitale private. Este inclusă această propunere în proiectul „legii rezidenţilor“?
  Eugen Nicolăescu: Vor fi acreditate şi alte centre, în afara celor universitare, pentru desfăşurarea activităţii de rezidenţiat, dar sub supravegherea unor universităţi. Dacă vor îndeplini condiţiile, asta se va putea întâmpla inclusiv în spitale private. Orice spital din România va putea pregăti rezidenţi dacă va îndeplini condiţiile şi vor fi acreditate de către universităţi. Interesul nostru este să aducem medicul rezident cât mai aproape de pacient.
  Creşterea salariilor medicilor rezidenţi?
  Eugen Nicolăescu: Salariile medicilor rezidenţi sunt un subiect care urmează să fie discutat.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală