resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Ambasadorul neurochirurgiei româneşti: prof. dr. Ladislau Steiner

Autor: Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA | 18 Aprilie 2013
Prof. Ladislau Steiner   Profesorul Ladislau Steiner a fost o personalitate de necontestat a neurochirurgiei, care a dominat, în ultimii 60 de ani, întreaga plajă a indicaţiilor şi rezultatelor obţinute prin radiochirurgia cu Gamma Knife.
   S-a născut la 26 august 1920, în Făgăraş, România, fapt pe care l-a menţionat în întreaga sa activitate. A terminat cursurile de la Medicina din Cluj-Napoca, după care a devenit medic secundar şi specialist la Clinica de neurochirurgie condusă de profesorul Ştefan Tristan Iacob; ulterior, a efectuat un stagiu de perfecţionare la Bucureşti, la profesorul Constantin Arseni. Încă din această perioadă, a reuşit să publice o serie de lucrări în Analele Academiei Române, despre nivelurile acetilcolinei în LCR la pacienţii cu schizofrenie şi cu epilepsie.
   Împreună cu soţia sa, Melita, obţine un stagiu de perfecţionare la Berlin, la profesorul Friedrich Weickmann. De aici, printr-o conjunctură favorabilă, reuşeşte să părăsească Germania Democrată şi să ajungă în Suedia, la Stockholm. Acolo, lucrează la Departamentul de neurochirurgie din Institutul Karolinska, unde maeştri îi sunt profesorul Herbert Olivecrona şi apoi Lars Leksell. Din 1962 până în 1987, reuşeşte să urce toate treptele specialităţii. Este, pe rând, profesor asociat, docent, profesor universitar şi şef de departament în clinica de renume mondial a Institutului Karolinska. În această perioadă, îşi începe activitatea de cercetare şi aplicare a procedeului Gamma Knife – procedeu minim invaziv de iradiere multifocală cu surse gamma, cu focalizare într-un singur centru lezional. Referitor la activitatea neurochirurgicală a profesorului Steiner, menţionăm contribuţia sa la managementul anevrismelor intracraniene – 1.475 de cazuri operate la Stockholm. Împreună cu Lars Leksell, perfecţionează şi extinde procedeul Gamma Knife în metastaze intracraniene, tum
Publicitate
ori intracraniene de volum mic, malformaţii arteriovenoase, craniofarin­gioame, adenoame hipofizare, schwannoame vestibulare etc.
   În 1987, a fost invitat, ca profesor de neurochirurgie, la Universitatea Virginia, Charlottesville (SUA). Aici devine directorul Centrului „Lars Leksell“ de chirurgie Gamma Knife; ulterior, a devenit şi preşedinte ştiinţific al universităţii. În activitatea sa, din 1987 până în iulie 2010, a efectuat 15.000 de operaţii la pacienţi din 57 de ţări, prin procedeul radiochirurgical Gamma Knife. A prezentat numeroase lucrări pe această temă, la congrese internaţionale, şi a ridicat calitativ acest procedeu minim invaziv neurochirurgical.
   În anul 2000, a fost invitat de profesorul Madjid Samii, la inaugurarea Institutului Internaţional pentru Neuroştiinţe din Hanovra, ca profesor de neurochirurgie şi director al departamentului radiochirurgie Gamma Knife. Abia un deceniu mai târziu, profesorul Ladislau Steiner a decis să dea curs invitaţiei, mutându-se la Hanovra.
   Prof. dr. Ladislau Steiner a publicat lucrări experimentale şi studii clinice, capitole de carte şi monografii despre hemoragia subarahnoi­diană, anevrisme intracraniene, malformaţii vasculare cerebrale, vasospasm, adenoame pituitare, meningioame, schwannoame vestibulare etc. Împreună cu laureaţii Nobel Sune Bergström şi Bengt Samuelsson, a publicat lucrări despre prostaglandine şi leucotriene.
   De remarcat că, împreună cu H. von Holts, a creat primul clip de titan utilizat în chirurgia vasculară cerebrală. Această creativitate neobosită a fost încununată de multiple recunoaşteri internaţionale. Dintre distincţiile primite, menţionăm: Premiul Sheline (Universitatea din San Francisco, 1991), Premiul Leksell (Institutul Karolinska, 2001), Premiul Sugita (Societatea Internaţională pentru Tehnologie Neurochirurgicală şi Invenţie deInstrumente, 2001), Medalia onorifică de aur (Federaţia Mondială a Societăţilor de Neurochirurgie, 2003).
   Societatea Română de Neurochirurgie (SRN) l-a invitat, în 1994, la Timişoara, la congresul anual SRN, oferindu-i-se atunci şi titlul de preşedinte de onoare al SRN. Ulterior, prof. dr. Ladislau Steiner a fost prezent la majoritatea conferinţelor şi congreselor organizate de SRN. Cuvântul profesorului Steiner a fost hotărâtor pentru indicaţiile chirurgiei Gamma Knife în Romania. Ultima sa prezenţă a fost la congresul SRN din septembrie 2012, la Bucureşti. Avea să se stingă din viaţă la 27 februarie 2013, la Hanovra, în Germania.
   Neurochirurgia din România a profitat în mod extraordinar de această personalitate internaţională, care niciodată nu s-a dezis de locul său de origine şi a promovat în lume imaginea unei Românii frumoase, cu personalităţi intelectuale şi medicale de excepţie.

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală