resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Medici-poeţi în închisorile comuniste

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 18 Octombrie 2012
   Muzeul Judeţean Argeş a fost locul de desfăşurare a lucrărilor celui de-al XII-lea simpo­zion internaţional „Experimentul Piteşti – reedu­carea prin tortură“ (29–30 septembrie 2012), care s-a bucurat de o largă participare, inclusiv din America de Nord, Uniunea Europeană, dar şi din Basarabia, Bucovina, Ţinutul Herţei, Transnistria (unde elevul Alexandru Bejan, clasa a X-a la Liceul „Lucian Blaga“ din Tighina, este arestat şi deţinut abuziv de au
Publicitate
torităţile de la Tiraspol sub absurda acuzaţie de intenţie de terorism – în fond o acţiune de compromitere a şcolilor româneşti din zonă; participanţii au semnat o solicitare de elibe­rare a acestui copil, adresată autorităţilor de la Tiraspol).
   Dintre colaboratorii săptămânalului „Viaţa medicală“, membri totodată ai Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, au prezentat comunicări dnele Paula Romanescu şi Claudia Voiculescu, alături de semnatarul acestor rânduri.
   O secţiune specială a fost dedicată poeţilor închişi şi torturaţi în închisori. Au fost evocaţi medicii Vasile Voiculescu şi Ion Zeana. Deoarece deţinerea unui vârf de creion sau petic de hârtie era interzisă în închisoare, sub ameninţarea unor pedepse extrem de aspre, poeziile au fost memorate, trecute oral de la un deţinut la altul şi redate, după ani de zile, de către cei eliberaţi. Desigur, multe s-au pierdut. Odată cu cei peste o sută de elevi şi studenţi ucişi aici sub tortură, nu se poate evalua numărul creaţiilor pierdute pentru totdeauna.
   Cele petrecute în închisoarea Piteşti, unde s-a atins o culme a bestialităţii torturii ordonate de cei aflaţi atunci la conducerea Partidului Comunist Român, nu pot şi nu trebuie uitate. Înfiinţarea Memorialului Închisorii Piteşti, deziderat reiterat cu prilejul simpozionului, este imperios necesară generaţiilor care vor veni.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală