resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Screening bronhoscopic şi informare

Autor: Dr. Sorina VASILE | 21 Martie 2012
Screening bronhoscopic şi informare

Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti şi Asociaţia

„Aer Pur“ fac demersuri pentru înfiinţarea primului centru român de diagnostic precoce al cancerului pulmonar.

 

   Aproximativ 33.000 de români mor anual de neoplasm pulmonar, iar la momentul depistării, 75% din pacienţi se află în stadii avansate. În astfel de cazuri, rata de supravieţuire este de 17–18% la cinci ani de la diagnostic. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului neo

Publicitate
plaziilor pulmonare la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Dacă afecţiunea ar fi depistată devreme, rata de supravieţuire la cinci ani ar ajunge până la 50–90%.

   Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti împreună cu asociaţia „Aer Pur“ au lansat miercuri, 14 martie a.c., campania „Control pentru Speranţă“, o acţiune de strângere de fonduri pentru construirea primului centru de diagnostic precoce al cancerului pulmonar din România. Screeningul pe care specialiştii intenţionează să-l realizeze aici prin bronhoscopie va viza pacienţii cu factori de risc pentru neoplasmul de plămâni – fumătorii şi cei cu BPOC. Un alt obiectiv al programului este informarea populaţiei. „Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor noştri, trebuie să informăm şi să educăm oamenii cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

   Pentru dotarea unui astfel de centru, e necesară strângerea sumei de un milion de euro, din care mare parte vor merge spre aparatură. „Există o situaţie paradoxală în România: avem specialişti, dar, de multe ori, nu avem dotările tehnice necesare“, afirmă prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, iniţiatoarea programului şi vicepreşedinta secţiunii de bronhologie a Societăţii Române de Pneumologie.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală