resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Reumatism articular acut cu debut tardiv şi atingere cardiacă

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 30 Mai 2009
Reumatism articular acut cu debut tardiv şi atingere cardiacă
    Reumatismul articular acut (RAA) a reprezentat timp de multe secole principala cauză a bolilor cardiace. Declinul drastic al incidenţei RAA după anii celui din urmă război mondial nu are cauze clare, dar utilizarea largă a penicilinei are o contribuţie importantă. Ţara noastră a urmat, cu o uşoară întârziere, aceeaşi curbă descendentă, ceea ce a făcut ca prevalenţa valvul
Publicitate
opatiilor reumatismale să scadă considerabil. O remergenţă a RAA este însă oricând posibilă. Patologia se schimbă în ultimul timp într-un ritm neobişnuit, îndeosebi din cauza poluării, mai ales chimice şi radioactive, dar şi a schimbărilor în alimentaţie şi modul de viaţă în general. Astfel apar boli infecţioase noi (SIDA, gripa aviară sau porcină), autismul la copil este în alarmantă creştere, ca şi boala Alzheimer ş.a.
 
  Revenind la RAA, se spunea că după vârsta de 20 de ani în cazul primului atac, inima este cruţată. Cazul pe care-l prezentăm infirmă acest lucru.
  Se prezintă cazul unei femei care la 32 de ani are primul atac de RAA, urmat totuşi de instalarea unei stenoze mitrale care evoluează relativ rapid spre etapa simptomatică. Tratamentul cu penicilină şi medicaţie antiinflamatorie nu au putut stăpâni instalarea cardiopatiei.
 
CONCLUZII:
 1. Reumatismul articular acut poate prinde cordul chiar şi atunci când primul puseu reumatismal survine după 30 de ani.
 2. Tratamentul corect al atacului de RAA limitează dar nu previne instalarea valvulopatiei reumatismale.
 3. Între puseul de RAA şi apariţia simptomelor cardiace se scurge un interval clinic liber de ani de zile, dar în care pot fi surprinse puseele inflamatorii de evoluţie cu ajutorul testelor biologice de inflamaţie.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală