resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Şcoala medicală clujeană

Autor: Prof. dr. Florea MARIN | 1 Iulie 2011
   Apariţia Şcolii medicale clujene în cadrul Facultăţii de Medicină a Institutului de Medicină şi Farmacie şi respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a fost considerată un adevărat miracol, produs după realizarea Marii Uniri, declarată la 1 Decembrie 1918 de către Marea Adunare Naţională întrunită la Alba Iulia. (...)

 
 
   Apariţia Şcolii medicale clujene în cadrul Facultăţii de Medicină a Institutului de Medicină şi Farmacie şi respectiv a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a fost considerată un adevărat miracol, produs după realizarea Marii Uniri, declarată la 1 Decembrie 1918 de către Marea Adunare Naţională întrunită la Alba Iulia.
   Ea reuneşte preocupările mai multor generaţii de medici de mare valoare profesională, ştiinţifică, didactică şi etică în mijlocul cărora strălucesc profesorii Iuliu Haţieganu şi Ioan Goia la Clinica medicală, Iacob Iacobovici şi Alexandru Pop la Chirurgie, Iuliu Moldovan şi Iosif Stoichiţă la Igiena generală şi socială, Predescu Rion şi Gheorghe Buzoianu la ORL, Dimitrie Michail la Oftalmologie, Victor B
Publicitate
abeş şi Titu Vasiliu la Anatomie patologică şi bacteriologie, Victor Papilian la Anatomie umană descriptivă şi mulţi alţii.
   Subliniez insistent că Şcoala medicală clujeană nu s-a format pe un loc gol, ci pe unul pregătit de secole de vrednicii noştri înaintaşi. Am considerat evoluţia ei în trei etape: precursorii – până în anul 1920; întemeietorii – între 1920 şi 1940 şi continuatorii, după 1940 şi în zilele noastre.
   Printre precursori sunt vrednicii medici-profesori care au predat la liceul academic medico-chirurgical de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în care străluceşte profesorul Ioan Piuariu Molnar, olftamolog român din Marginimea Sibiului. Tot din aceeaşi zonă, din Răşinari, era şi dr. Ilarie (Bucur) Mitrea, născut în 1842, absolvent al Facultăţii de Medicină din Würzburg în 1864, în final medic colonel în Indonezia, care la întoarcerea în ţară a donat Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti o imensă colecţie zoologică. Îi amintesc şi pe: dr. Sterie Ciurcu, din Braşov, rezident la Viena, unde s-a purtat ca un adevărat Mecena pentru studenţii români; Ion Hozan, Emil Filipan, Constantin Pomuţiu, Aurel Moldovan, Teodor Tanco şi mulţi alţi medici care au pregătit apariţia Şcolii medicale de mai târziu. Tot precursori sunt şi profesorii Facultăţii de Medicină de limbă maghiară, întemeiată în 1872 la Cluj, absolvenţi la Budapesta, Viena, Graz, Berlin, Praga sau Bologna. Dintre aceştia, unii au devenit maeştri pentru mediciniştii români care după 1919 au condus clinicile sau Facultatea de Medicină din Cluj, care şi-a început cursurile la 1 noiembrie 1919. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală