resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Acad. PIUS BRÂNZEU – 100 de ani de la naştere –

Autor: Prof. dr. Gheorghe S. BĂCANU | 28 Ianuarie 2011
Acad. PIUS BRÂNZEU – 100 de ani de la naştere –
   La împlinirea unui secol de la naşterea academicianului Pius Brânzeu, consider că este datoria mea morală de a-l evoca. A fost una din personalităţile de vârf ale medicinii româneşti, prin activitatea complexă pe care a desfăşurat-o ca medic, cadru didactic, cercetător ştiinţific, rector, om de mare cultură generală şi sprijinitor neobosit al activităţii sportive. (...)
 
   La împlinirea unui secol de la naşterea academicianului Pius Brânzeu, consider că este datoria mea morală de a-l evoca. A fost una din personalităţile de vârf ale medicinii româneşti, prin activitatea complexă pe care a desfăşurat-o ca medic, cadru didactic, cercetător ştiinţific, rector, om de mare cultură generală şi sprijinitor neobosit al activităţii sportive.
   L-am cunoscut ca student în anul I, în 1945, când şi-a început activitatea la Facultatea de Medicină, tânăr conferenţiar universitar, făcând parte dintr-un colectiv pe care l-a condus, care mergea în casele din Timişoara să strângă fonduri pentru tânăra facultate. I-am fost student, am fost 11
Publicitate
ani prodecan în perioada când a fost rectorul Institutului de Medicină din Timişoara şi am făcut parte din cei care i-au acordat asistenţă medicală până la sfârşitul vieţii.
   Pius Brânzeu s-a născut la 25 ianuarie 1911 în comuna Vulcan, judeţul Hunedoara. Tatăl său, Nicolae, preot greco-catolic, care a ocupat înalte funcţii în ierarhia preoţească (prepozit capitular), a fost deţinut politic. Mama, Emilia, a fost învăţătoare. A avut doi fraţi şi o soră. Familia s-a mutat la Lugoj, unde Pius a terminat şcoala primară şi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu“.
   Datorită unei conjuncturi favorabile, în 1928 a plecat în Franţa, unde a rămas până în 1939, a absolvit Facultatea de Medicină de la Strasbourg şi a făcut studii de specialitate în Chirurgie sub îndrumarea reputatului René Leriche. În ciuda faptului că locurile la externat pentru străini erau limitate, în 1931 obţine prin concurs postul de extern, apoi pe cel de intern clinic (1934–1938) şi este şef de clinică adjunct (1938–1939), în clinica chirurgicală condusă de René Leriche. La 25 ianuarie 1939, îşi prezintă teza de doctorat „Contributions à l’étude anatomo-clinique des artérites oblitérantes croniques“, admisă de juriu cu menţiunea „Très Honorable avec Félicitations du Jury“ şi i se acordă premiul Louis Sencert pentru cea mai bună teză de Chirurgie din ultimii trei ani. Pentru activitatea desfăşurată în Franţa i s-a acordat medalia „Le Souvenir Franςais“ şi medalia de aur de merit „La Renaissance Franςaise“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală