resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Intoxicaţie cu cafeină

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 21 Ianuarie 2011
   Foarte „la modă“ – şi nu doar printre adolescenţi –, consumul excesiv de băuturi aşa-zis energizante, larg comercializate şi în ţara noastră, poate genera serioase probleme de sănătate. În fapt un cocteil de stimulante şi substanţe potenţatoare sau cu efecte sinergice, băuturile energizante au un conţinut ridicat de metilxantine (în principal cafeină), iar ingestia câtorva doze într-un interval scurt de timp poate duce la depăşirea pragului de intoxicaţie cu cafeină. Un foarte interesant exemplu în acest sens este prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la rubrica Consultaţia de vineri. (...)
 
 

    În prezent, în România este comercializat (şi consumat) pe scară destul de largă produsul energiz
Publicitate
ant Red Bull, livrat în doze de 250 ml. Principalele ingrediente sunt cafeina, 32 mg la 100 ml, deci 80 mg per doză (0,03%), taurina 0,4% şi glucuronolactona 0,24%. Nu menţionăm substanţele asociate lipsite de potenţial nociv semnificativ (vitamine, edulcoranţi). Compoziţia potenţează efectul neuropsihostimulant al cafeinei. Glucuronolactona a fost folosită în anii ’60 de armata SUA, în războiul din Vietnam, pentru efectele sale psihostimulante, în scopul ridicării moralului trupelor şi atenuării stresului de război. Consecinţele nu au fost prea favorabile, iar SUA nu a mai utilizat această substanţă în războaiele care au urmat, chiar dacă se simţea nevoia. Din prudenţă, unele ţări ca Danemarca, Norvegia şi Franţa nu acceptă comercializarea acestui produs. Dacă o doză de Red Bull echivalează cu o ceaşcă tare de cafea, ceea ce nu ridică probleme, depăşirea acesteia nu este recomandabilă. Cazul pe care-l prezentăm foarte succint în ziarul nostru este ilustrativ în acest sens. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală