resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

STATINELE ŞI MUŞCHIUL STRIAT

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 10 Septembrie 2010
    Inhibitorii de hidroximetilglutaril coenzima A reductază, cunoscuţi sub numele de statine, reprezintă actualmente una din clasele de medicamente cu cea mai largă utilizare. Ţinta lor este hipercolesterolemia, unul dintre principalii factori de risc pentru ateroscleroză, deci sunt administrate îndeosebi pentru boala coronariană. Efectele lor benefice asupra aparatului cardiovascular se extind însă dincolo de reducerea colesterolemiei. S-a demonstrat, recent, că statinele exercită efecte favorabile asupra funcţiei endoteliale, că frânează fibrozarea miocardului atrial care, la rândul ei, predispune la instalarea şi permanentizarea fibrilaţiei atriale, că reduc microinfarctizările care apar după orice procedură intervenţională pe coronare (dilataţii, stentări) ş.a., toate aceste efecte fiind denumite pleiotrope. (...)
Problema colesterolului a intrat în centrul atenţiei medicilor, îndeosebi a cardiologilor, iar casele de medicamente producătoare de statine au stimulat energic preocupările şi studiile în această direcţie. În consecinţă, nivelul considerat „normal“ al colesterolemiei a coborât progresiv, de la 240 mg/dl la 220, apoi la 200 mg/dl. Este posibil ca această coborâre a limitei valorilor normale pentru colesterolemie să fie şi urmarea unei anumite presiuni exercitate de producătorii de statine, ale căror profituri sunt absolut fabuloase. Facem o paranteză. S-a dovedit, recent, fiind puse sub anchetă chiar şi persoane din conducerea OMS, că vâlva stârnită de gripa porcină a fost „stimulată“ de producătorii vaccinului respectiv, vândut pe scară largă. Firmele producătoare au stimulat şi propaganda din diferite ţări, cointeresând personalităţi medicale cu influenţă asupra opiniei publice. Chiar şi catalogarea de către OMS a recentei gripe porcine drept p
Publicitate
andemie a fost abuzivă, deoarece îndreptăţirea pentru această etichetare e dată nu numai de apariţia de cazuri în numeroase arii geografice, ci şi de severitatea îmbolnăvirii, or, această gripă are o mortalitate mult mai redusă decât gripa obişnuită şi specifică speciei noastre. Anumite guverne (Olanda, Polonia) nu au acceptat atitudinea alarmistă şi au refuzat cumpărarea vaccinului. Nu au înregistrat niciun plus de mortalitate. La noi, poziţia rezervată a preşedintelui ţării cu privire la această epidemie de gripă porcină s-a dovedit corectă. Epidemia nu a avut nicio influenţă asupra mortalităţii generale, spre deosebire de gripa obişnuită, unde un astfel de fenomen este înregistrabil. Chiar şi în cazul gripei aviare au existat interese economice, măsurile de tipul sacrificării unui mare număr de păsări care au fost arse sau îngropate fiind discutabile.
    Revenind la problema statinelor, cu tot preţul lor ridicat, raportul beneficiu/risc este net favorabil. Efectele lor adverse sunt rare, limitându-se practic la nivelul ficatului şi musculaturii striate (1). Ele sunt de tip toxic, fără angajarea unor mecanisme autoimunitare, cu reversibilitate după oprirea administrării. Un studiu de maximă independenţă şi corectitudine, cu reevaluare periodică, este studiul Framingham. Iată una din concluziile privind colesterolemia: asociaţia între colesterolul total şi mortalitatea prin toate cauzele a fost pozitivă la 40 de ani, neglijabilă la 50–70 de ani şi negativă la 80 de ani şi peste (2).
     Miopatia indusă de statine este relativ frecventă, dar nu se poate exprima procentual cu acurateţe, deoarece numeroase cazuri sunt fruste, neraportate, sau nu se face legătura între o degradare musculară, pusă de regulă pe seama vârstei, şi administrarea statinelor.
Prezentarea cazului
Discuţii
Concluzii
Articolul integral îl puteţi citi în zairul nostru, Viaţa medicală.


 
 
 
Nota de subsol
Bibliografie: 1. Zeana C. – Efectele adverse ale statinelor: afectarea ficatului şi a muşchiului striat. Viaţa medicală, 2007, 6: 6. 2. Kronmal R. A. – Total serum cholesterol level and mortality risk as a function of age. Arch Intern Med, 1993, 153: 1065–73.
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală