resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

„Încerc să fiu un medic așa cum eu mi-aș dori să întâlnesc la nevoie”

Autor: Bianca PÂNZARU | 23 Noiembrie 2018
Ivan Pleșco este medic specialist endocrinolog în Capitală și își desfășoară activitatea în mediul privat de sănătate.
 
Consideră că un act medical corect poate fi realizat doar dacă medicul acordă suficientă atenţie pacientului, astfel încât, la finalul consultaţiei, bolnavul să fie mulţumit de medic, dar și medicul la rândul său să fie satisfăcut de calitatea serviciilor oferite.

Consideraţi că vi s-a schimbat percepţia asupra oamenilor de când sunteţi medic?
Din păcate sau din fericire, știu cum este să fii de ambele părţi ale „baricadei”. Am fost și eu pacient. Încerc să fiu pentru pacienţii mei un medic așa cum eu mi-aș dori să întâlnesc la nevoie pentru mine. Am observat că oamenii, pe lângă actul medical în sine, au nevoie și de empatie din partea cadrelor medicale, de înţelegere și răbdare.

Spitalele din România sunt echipate corespunzător pentru examinarea completă a unui pacient din punct de vedere endocrinologic?
În spitalul în care mi-am desfășurat activitatea de medic rezident consider că există tot ce este necesar în vederea examinării pacientului din punct de vedere endocrinologic – examene paraclinice: ecografie, CT, IRM, Rx, analize de laborator, posibilitatea efectuării consulturilor interdisciplinare și așa mai depart
Publicitate
e.

Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să îl aducă pe om la endocrinolog?
Scăderea ponderală într-un interval de timp scurt, fatigabilitate, palpitaţii, HTA refractară la tratament, palparea unui nodul tiroidian sau apariţia unei adenopatii în loja cervicală anterioară, tulburările menstruale sunt doar unele din semnalele de alarmă dintr-o listă mult mai complexă.

Care este tipul de pacient cu care vă întâlniţi cel mai des? Câţi pacienţi vă vizitează?
Patologia tiroidiană este cel mai frecvent întâlnită în cadrul consultaţiilor, însă acest lucru poate fi influenţat și de categoria de vârstă a pacienţilor sau de sex. Spre exemplu, sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este întâlnit frecvent la femeile de vârstă fertilă. În medie, într-o zi obișnuită sunt între cinci și zece pacienţi la cabinet. Mă bucur că am și pacienţi care vin preventiv.

Vă confruntaţi cu pacienţi care se informează de pe internet?
Da, destul de frecvent întâlnesc pacienţi cu tot felul de preconcepţii.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni hormonale la tinerii și la adulţii pe care i-aţi consultat?
Cel mai frecvent întâlnite afecţiuni hormonale la tineri sunt SOPC, hipo- și hipertiroidia, iar la adulţi – afecţiuni hormonale, osteoporoza și hipotiroidia.

Cum s-ar putea eficientiza rolul medicului endocrinolog în vederea unui act medical cât mai corect și complex?
Consider că cel mai important lucru în acest sens este acordarea timpului necesar fiecărui pacient, astfel încât atât medicul, cât și pacientul să fie mulţumiţi la sfârșitul unei consultaţii.

Cum vă explicaţi faptul că patologia tiroidiană a luat amploare în ultimii ani?
Accesul mult mai larg la informaţii al populaţiei (internet, media, TV), cât și dezvoltarea în ultimul deceniu a ecografiei tiroidiene au mult de-a face cu această amploare a patologiei tiroidiene.

Care sunt astăzi cele mai frecvente boli ale tiroidei?
Tiroidita Hashimoto și gușa nodulară sunt cele mai întâlnite.

Tiroidectomie totală sau hemitiroidectomie? Pentru ce aţi opta?
Alegerea tipului de intervenţie chirurgicală se va face în funcţie de patologia fiecărui caz în parte. Această alegere este influenţată de mai mulţi factori, precum istoricul pacientului, vârstă etc.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală