resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Fructul oprit de la pomul lăudat

Autor: Conf. dr. Horia BUMBEA | 23 Noiembrie 2018
Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură terapeutică destinată să restabilească funcţia hematopoietică și imună la pacienţi cu diverse boli dobândite/moștenite, maligne/beligne. Sursa de celule hematopoietice și tipul de transplant sunt alese în funcţie de factori precum: diagnosticul, starea generală a pacientului, disponibilitatea unui donator de măduvă osoasă HLA compatibilă.
În bolile hematologice, acest transplant reprezintă terapia standard cu intenţie curativă pentru leucemii acute și cronice, limfoame maligne, inclusiv mielom multiplu și sindroame de insuficienţă medulară dobândite sau înnăscute. Transplantul de celule stem hematopoietice este definit de EBMT (Grupul european de transplant de măduvă și sânge) drept perfuzia de celule stem hemato­poietice administrată unui pacient după un regim de condiţionare, cu intenţia de a înlocui hematopoieza existentă de către celulele injectate.
Procedura de transplant este considerată cea mai bună opţiune terapeutică, în arsenalul terapeutic actual al multor afecţiuni ale celulei stem hematopoietice, iar în unele boli cum este mielomul multiplu, este o procedură recomandată după tratamentul de inducţie a remisi
Publicitate
unii la toţi pacienţii eligibili. Până în 2014, în Europa au fost raportate, de către 656 de centre din 47 de ţări, 40.829 de transplanturi de celule stem hematopoietice (HSCT) la 36.469 de pacienţi, dintre care 15.765 alogene (43%) și 20.704 autologe (57%).
Tendinţele includ: creșterea continuă a activităţii transplantului mai mult în ţările est-europene decât în ​​Vest; o creștere continuă a utilizării donatorilor de familie haploidentici (cu 25%) și o creștere mai lentă pentru HSCT donator neînrudit; utilizarea sângelui din cordonul ombilical ca sursă de celule stem a scăzut din nou în 2014. Modificările în activitatea de transplant au inclus creșterea activităţii HSCT alogen pentru leucemia mieloidă acută în prima remisiune completă, neoplasm mieloproliferativ și anemie aplastică și scăderea utilizării în leucemia limfocitară cronică, precum și creșterea HSCT autolog în amiloidoză.
În Germania, una dintre ţările cele mai dezvoltate în domeniul transplantului medular, la o populaţie de 81 de milioane de locuitori există 66 de centre de transplant autolog, respectiv opt centre per 10 milioane de locuitori; în România existau cinci centre de transplant, iar de o lună a fost acreditat al șaselea centru, ceea ce a dus de la 2,5 la 3 centre per 10 milioane de locuitori care fac transplant autolog – sub jumătate comparativ cu Germania.
De asemenea, în Germania există 32 de centre de transplant alogen, respectiv patru centre per 10 milioane de locuitori; în România există de curând patru centre care fac transplant alogen, deci două centre la 10 milioane de locuitori – abia acum am ajuns la jumătate comparativ cu Germania în ceea ce privește numărul de centre. Dacă analizăm numărul de paturi, diferenţa se mărește. În prezent, prin acreditarea celui de-al șaselea centru la Spitalul Universitar București, numărul de paturi a mai crescut și tindem spre aproape 50 de paturi. În continuare, deși în România crește numărul de transplanturi, ajungând în prezent la peste 200 de proceduri pe an, și a ocupat locul fruntaș în Europa la ritmul de creștere, există încă o necesitate evidentă de a crește capacitatea de transplant. 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală