resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

O cincime din populaţie suferă de ficat gras nonalcoolic

Autor: Cristina GHIOCA | 9 Noiembrie 2018
Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) cuprinde întreg spectrul de afecţiuni secundare încărcării grase a ficatului la pacienţii fără consum semnificativ de alcool (30 de grame pe zi la bărbaţi și 20 de grame la femei), după cum a explicat dr. Andrei Carabelea (Brăila). Adesea, ea se asociază cu factori de risc metabolic, precum obezitate, diabet zaharat, dislipidemie. Potrivit statisticilor, în medie, 20% din populaţia generală suferă de această afe
Publicitate
cţiune, 7% din persoanele afectate fiind normoponderale, îndeosebi femei tinere, cu transamniaze normale. Factorii de mediu care cresc riscul apariţiei NAFLD sunt, între alţii, dieta hipercalorică, consumul excesiv de grăsimi saturate, al băuturilor cu adaos de zahăr sau sedentarismul. Evaluarea iniţială a pacientului trebuie să excludă cauzele de încărcare grasă secundară hepatică a unei etiologii asociate de boală hepatică cronică, precum hepatita cronică virală, boala Wilson sau hepatita autoimună.
    În cazul persoanelor cu sindrom metabolic sau obezitate, se recomandă screeningul pentru NAFLD, prin transamniaze sau ecografie. La pacienţii cu risc crescut pentru dezvoltarea afecţiunii (vârsta peste 40 de ani, cu diabet sau sindrom metabolic) trebuie avută în vedere afectarea hepatică avansată. Testările de screening utilizate în această afecţiune sunt de două feluri: invazive (biopsia hepatică) și noninvazive (APRI). Acestea din urmă urmăresc să identifice riscul NAFLD la persoanele cu sindrom metabolic, să evidenţieze bolnavii cu prognostic nefavorabil, să monitorizeze progresia pacienţilor și să prezică răspunsul la tratament.
    Tratamentul NAFLD presupune modificarea stilului de viaţă prin scăderea în greutate și practicarea sportului; tratarea patologiilor asociate și administrarea unor medicamente hepatoprotectoare, dar nu a celor cu statut de supliment alimentar. 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală