resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Neuropatia diabetică crește numărul amputaţiilor

Autor: Bianca PÂNZARU | 2 Noiembrie 2018
Având ca teme principale cele mai noi abordări în problematica neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, provocările clinice și importanţa colaborării multidisciplinare în tratamentul acestor afecţiuni, Societatea de Neuropatie Diabetică a organizat în Capitală a șasea ediţie a  Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic.
 
R etinopatia diabetică este principala cormobiditate legată de pierderea vederii la pacienţii cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. Din punctul de vedere al mecanismului care stă la baza alterării retinei în diabetul zaharat, este cunoscut faptul că hiperglicemia conduce la o creștere a fluxului la nivelul vaselor retiniene, având ca efect distrugerea pericitelor, a spus dr. Sînziana Istrate (București), în cadrul celei de-a șasea ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, desfășurat recent la București. În orice etapă a retinopatiei diabetice de tip proliferativ pot apărea exsudate la nivelul maculei și îngroșarea retinei, care, conform studiilor clinice, sunt corelate cu diabetul zaharat dezechilibrat. Tomografia în coerenţă optică (OCT) este foarte importantă în evaluarea pacientului dia
Publicitate
betic, ea permiţând vizualizarea fibrelor retiniene și examinarea fundului de ochi.
    Diabetul zaharat prezintă un risc crescut de declin fizic și cognitiv. Depresia poate crește riscul de diabet, conducând la moarte neuronală la nivelul hipocampului, principala localizare pentru modificările care justifică simptoma­tologia pacientului. Atât depresia, cât și diabetul sunt afecţiuni cronice subdiagnosticate, afirmă prof. dr. Mirela Manea (București). În acest context, iniţierea tratamentului este de cele mai multe ori tardivă.
    Mortalitatea pacienţilor cu intervenţii la nivelul membrelor inferioare este un aspect care ar trebui să tragă un semnal de alarmă atât în rândul specialiștilor, cât și al pacienţilor cu diabet zaharat. Studiile epidemiologice arată că între 50% și 90% din persoanele cu diabet zaharat dezvoltă neuropatie diabetică, iar aproximativ 20% din aceștia prezintă neuropatie diabetică dureroasă. Conform unui studiu realizat pe baza a 25.000 de chestionare, s-a concluzionat că 19.892 din participanţi au răspuns cu „da” la întrebarea „aveţi diabet?”, precizează conf. dr. Ioan Vereșiu (Cluj Napoca), președintele Asociaţiei de Podiatrie.
    O analiză regională reflectă faptul că prevalenţa pacienţilor care au raportat antecedente privind ulceraţii la nivelul picioarelor este de 13,7% în nord-vestul ţării, 22,3% în nord-est, 11% în sud-est și 13,1% în sud-vest. În ceea ce privește numărul amputaţiilor care se realizează anual în ţara noastră, în intervalul 2006–2010 s-a înregistrat o creștere cu 39,7%. Din păcate, unul din zece pacienţi cu simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecţiune. În contextul în care asistăm la o creștere a amputaţiilor la nivel naţional, existând zone ale ţării în care, într-un interval de doi ani, s-a dublat numărul acestor intervenţii, neuropatia a devenit una dintre principalele preocupări ale specialiștilor. Potrivit medicului clujean, amputaţiile în rândul pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă jumătate din totalul amputaţiilor care se efectuează în spitalele din România.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală