resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Sexualitatea, o ecuație cu multiple variabile

Autor: Stud. Ioana DRAGOMIR | 19 Octombrie 2018
În perioada 26–28 octombrie, la Poiana Brașov, va avea loc a 18-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității, eveniment cu participare internațională. Cu acest prilej, am discutat cu dr. Andrei Manu-Marin, președintele conferinței. 
 
– Ce implicații poate avea vezica neurogenă asupra sexualității unui individ?
– Vezica neurogenă există atât la pacienții cu boala Parkinson, cei cu accident vascular cerebral, neuropatie diabetică, cât și la cei cu traumatism vertebral sau cu scleroză multiplă (SM). Vezica neurologică, din punctul de vedere al simptomelor și confortului pacientului, poate însemna incontinență urinară, retenție urinară sau sondaj intermitent. Cu toate că simptomele și soluțiile terapeutice diferă pentru fiecare, oricare din aceste situații reduce în mod evident confortul necesar pacientului pentru a se angaja într-o activitate sexuală. În plus, doar gândindu-ne la vârsta la care apar cel mai frecvent aceste patologii, putem r
Publicitate
emarca faptul că pacienții cu traumatism vertebral și cei cu SM sunt frecvent tineri, activi sexual, probabil cu relații sexuale stabile, pe care le pot pierde în urma evoluției bolii.

– În ce măsură reprezintă cistita interstițială o cauză de dispareunie? Cum se diferențiază aceasta de alte patologii din sfera urologică?
– Cistita interstițială ar trebui privită mai mult din perspectiva unei afecțiuni cu durere cronică. Orice durere cvasipermanentă reduce, evident, dorința sexuală. În plus, această durere este localizată chiar în regiunea pelvină și perineală și, de multe ori, se accentuează în timpul sau după contactul sexual. Pacienta ajunge să evite orice context care ar putea duce la o activitate sexuală. În plus, atunci când durerea cronică se întinde pe o perioadă de mai mulți ani, frecvent se instalează depresia și anxietatea, care, de asemenea, reduc libidoul.

– Care sunt principalele cauze ale disfuncției erectile, întâlnite la tineri?
– Pentru pacienții tineri cu traumatisme vertebrale sau SM, disfuncția erectilă este urmarea afectării neurologice. Aceștia răspund bine la medicația standard pentru tratarea disfuncției erectile. De multe ori însă, ejacularea este redusă sau chiar inexistentă, iar acest aspect este mult mai dificil de rezolvat.

– Se poate opta pentru un tratament nechirurgical în cazul incontinenței urinare la femei? În ce ar consta acesta?
– Nu este vorba de a opta, deoarece ghidul de tratament al incontinenței urinare la femei implică mai multe trepte, iar operația își are locul ei pe această scară, fiind obligatorie. Prima treaptă este cea a reantrenării vezicii urinare și a micțiunii, însoțită de metode de reeducare și exersare a perineului, la care se pot adăuga metode de electrostimulare, sau pentru a inhiba o activitate vezicală excesivă ori pentru a mobiliza acele fascicule musculare care nu pot fi mobilizate și exersate voluntar de către pacientă. 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală