resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Schimb de experiență româno-iordanian

Autor: Adriana CÂRNU | 28 Septembrie 2018
În perioada 10–16 septembrie 2018, Ordinul Național al Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a primit vizita unei delegații oficiale iordaniene conduse de dr. Mohammad Yousef Nassar Saleh, secretarul general al Consiliului iordanian al asistenților medicali (JNC). El a fost însoțit de dr. Dalal Bashir Moh’d Yehia, decanul Facultății de asistenți medicali din cadrul Universității Zaytoona, de Aisha Ahmmad Ata Dammra, directoarea Departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul JNC, precum și de dr. Mohammed Hussein Hassan Abuhumaid, directorul Departamentului de educație și cercetare din cadrul Centrului oncologic King Hussein.
Vizita a avut loc la invitația președintelui OAMGMAMR, Mircea Timofte, de a participa la o manifestare științifică intitulată „Îngrijirile de sănătate, de la practică la cercetare”, care a reunit a XV-a Conferință națională și a IV-a Conferință internațională a OAMGMAMR. Reuniunea s-a desfășurat în perioada 12–15 septembrie, la București. În deschiderea plenară a conferinței, secretarul general al Consiliului iordanian a transmis mesajul Prințesei Muna al-Hussein, președinta organizației.
Totodată,
Publicitate
a fost organizată o întâlnire de lucru între conducerea celor două organizații, în care s-au stabilit modalități concrete de activare a Memorandumului de înțelegere semnat în 2016. Discuțiile s-au concentrat pe dorința comună a părților de a consolida și extinde cooperarea bilaterală, precum și schimburile de experiență și bune practici în domenii prioritare, precum asistență medicală de urgență, oncologie, îngrijiri paliative  și sănătate mintală. Aceste direcții vor fi integrate într-un plan de acțiune care urmează a fi convenit de părți în perioada următoare.
Primele schimburi de experiență se estimează a fi derulate până la sfârșitul anului, România urmând a primi asistenți medicali iordanieni pentru schimb de experiență în domeniul asistenței medicale de urgență. Partea română va identifica, de asemenea, asistenți medicali care să fie sprijiniți în vederea unor stagii de instruire în Iordania în domenii prioritare în care expertiza iordaniană este recunoscută internațional.
Pe agenda discuțiilor s-au aflat și subiecte importante pentru dezvoltarea profesiei, precum calitatea educației și a practicii asistentului medical și a moașei, importanța reglementării în asigurarea sustenabilității profesiei, nevoia dezvoltării de standarde și ghiduri unitare de practică, părțile urmând a continua schimbul de experiență și de bune practici în aceste direcții. Cele două organizații vor explora în perioada următoare surse de sprijin și finanțare disponibile (fonduri UE pe linia asistenței pentru dezvoltare, OMS sau Consiliul internațional al asistenților medicali – ICN) care să sprijine acțiunile comune interregionale ce vor asigura transpunerea în practică a conceptului de global nursing.
Pe perioada șederii la București a delegației iordaniene, au avut loc întâlniri cu conf. dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, cu dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu dr. Miljana Grbic, șeful Biroului OMS la București, precum și cu dr. Crin Marcean, directorul Școlii postliceale Fundeni.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală