resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

File din istoria medicinei orădene și târgmureșene

Autor: Prof. dr. Radu IFTIMOVICI | 21 Septembrie 2018
    Cartea De la examenul clinic obiectiv la telemedicină, scrisă de profesorul Petru Mihancea, de la Facultatea de medicină din Oradea, nu e, cum ar părea, o lucrare de istorie a unui itinerar științific al medicinei interne, de la procedeele de diagnostic mai simple către cele sofisticate din zilele noastre. Ea este mai degrabă un volum de amintiri în care, paralel cu drumul său în neurologie, sunt evocate evenimentele care au dus la înființarea și evoluția școlilor medicale din Târgu Mureș (unde profesorul Mihancea și-a făcut studiile) și Oradea, unde activitatea sa a adus o contribuție notabilă la câștigarea prestigiului de care această facultate se bucură în prezent.
Pentru istoria medicinei românești, cele 400 pagini ale lucrării apărute la Editura Universității din Oradea sunt izvor de informații noi. Regăsim în ele portretele unor dascăli și cercetători șt
Publicitate
iințifici de valoare, prea puțin cunoscuți sau chiar ignorați de „discursul oficial” medico-istoric, care, dintr-o suficiență pe care am semnalat-o de mai multe ori, se mulțumesc să repete meritele unor clasici, în dauna unor specialiști și cercetători de știință aflați în centre universitare sau clinici ctitorite mai târziu (Oradea, de pildă).
Aflăm de la profesorul Petru Mihancea date inedite despre dascălii săi târgmureșeni, precum anatomistul Tiberiu Maros, virusologul László János, neurologul Liviu Popoviciu, chirurgul cardiac Ioan Pop de Popa ș.a. Constatăm cu plăcere că, în vremea studenției sale, atmosfera în învățământul medical târgmureșean era una de deplină prietenie și stimă reciprocă între români și maghiari, atât între studenți, cât și în „Olimpul” didactic.
Asistăm în continuare la întemeierea și dezvoltarea medicinei orădene, operă la care profesorul Mihancea a contribuit esențial. A fost o acțiune dificilă de a transforma o rețea medicală județeană, de altfel meritorie, într-un centru de învățământ și cercetare ce a tins mereu (și în mare măsură a reușit) să egaleze o parte din performanțele cu care se mândresc facultățile cu vechime și prestigiu.
Așa cum se prezintă în prima parte, cu valențele sale medico-istorice, lucrarea profesorului Mihancea pare că rămâne o carte de informație iatroistorică, cu multiple aspecte inedite. În realitate, într-un fel, în a doua parte, autorul intră în domeniul meditației originale asupra destinului medicinei în general, încercând să răspundă la tulburătoarea întrebare Quo vadis medicina, aceste gânduri și sugestii justificând titlul „De la examenul clinic obiectiv la telemedicină”.
O lectură interesantă faptic și ideatic, paginile semnate de profesorul orădean merită pe deplin atenția confraților.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală