resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Sărbătoarea prematurilor născuți la Spitalul Cantacuzino

Autor: Dr. Alexandra GUȚĂ | 21 Septembrie 2018
    Sâmbătă, în zona Insula copiilor din parcul Herăstrău, a avut loc Ziua prematurilor, eveniment realizat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și organizația Salvați Copiii, împreună cu Primăria Capitalei București. Inițiat în anul 2015, evenimentul a ajuns acum la cea de-a treia ediție, primele două fiind organizate în cadrul spitalului. În acest an, festivitatea a reunit peste 80 de foști prematuri ai Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, împreună cu familiile lor. Cel mai vârstnic prematur îngrijit în cadrul spitalului, „veteran” de 800 de grame, are astăzi 17 ani. Pentru copii au fost pregătite piese de teatru, concursuri și un tort festiv.

Ziua veseliei, la Cantacuzino

    Seria discursurilor a fost deschisă de dr.     Adrian Crăciun, șeful secției de Neonatologie a Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”. Bucuros că și-a revăzut foștii pacienți, el a denumit acest eveniment „Ziua veseliei pentru tot personalul care lucrează cu acești copii”, secția de neonatologie urmând să fie mărită de la nouă la 15 paturi.
    La eveniment a fost prezentă și Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii, organ
Publicitate
izație care este implicată de șapte ani în proiecte ce privesc nou-născuții. Salvați copiii are în grijă 78 de maternități, în cadrul cărora a contribuit cu aproximativ 400 de echipamente pentru 34.000 de nou-născuți. Maternitatea Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” a fost prima care a beneficiat de sprijinul organizației Salvați copiii, aici făcându-se investiții de 250.000 de euro. Gabriela Alexandrescu a rămas impresionată de „mămicile care își atingeau cu grijă și emoție, cu un degețel, copiii din incubatoare”. Din postura de ambasador al programului de reducere a mortalității infantile, Amalia Năstase a vorbit despre echipa spitalului Cantacuzino ca fiind formată din „oameni dedicați, care uneori aduc și de acasă, numai să le fie bine bebelușilor”.

Lipsa de personal, o mare problemă

    Iuliana Pășălan, asistenta șefă a secției de neonatologie a spitalului, este un motor important al acestui eveniment, având atribuția de a menține legătura cu foștii prematuri și cu „absolvenții de terapie intensivă” (copii care nu au fost prematuri, dar care au necesitat serviciile secției de terapie intensivă). La întrebarea privind dificultățile pe care le întâlnește în profesia sa, aceasta a identificat lipsa de personal – de la medici, la asistente, cadre auxiliare, sau infirmiere – și supraaglomerarea secțiilor, nefiind încă suficiente locuri pentru transferuri. Ea și-a exprimat admirația pentru mamele de prematuri, caracterizându-le ca fiind „mame speciale, luptătoare, asemenea copiiilor lor, persoane care trec prin momente dificile, care rezistă, reușind cu înțelegere și răbdare (uneori spitalizarea poate dura și patru–cinci luni) să depășească momentele dificile”.
    Dr. Sorina Dumitru, medic neonatolog, a participat la fiecare ediție a evenimentului. Ea descrie viața de neonatolog ca fiind una grea, însă frumoasă, mai ales atunci când „în parc” își vede fructificarea muncii sale. În ciuda nopților pierdute, prin astfel de momente realizează cât de importantă este profesia pe care și-a ales-o.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală