resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Instantanee de istorie bucureșteană

Autor: Dr. Raluca BULEA | 7 Septembrie 2018
    Când încep să apară primele semne ale toamnei, și luna septembrie își intră în drepturi. Așa ne amintim în fiecare an, în Capitală, de aniversarea orașului în care trăim. Păstrător al istoriei și memoriei orașului, Muzeul Municipiului București (MMB) este cel mai îndreptățit să aducă în atenția concitadinilor elemente cunoscute ori inedite ale trecutului, ale căror reverberații se fac adeseori simțite chiar și în viața noastră de astăzi.
    Cea mai recentă expoziție, inaugurată în spațiul fostei pivnițe a Casei Filipescu Cesianu de pe Calea Victoriei, este „Orașul subteran. București, între sacru și profan”, care își așteaptă vizitatorii până în luna noiembrie. Explorând dezvoltarea urbei dintr-o perspectivă arheologică, expoziția ne demonstrează și aici existența unui model de creștere a orașului pe verticală, cunoscut de altfel în istoria organizării așezărilor omenești. Cu cât un oraș este mai vechi și mai important din punct de vedere economic și administrativ, avem șansa de a surprinde în adâncurile zonei sale centrale o stratificare a construcțiilor aparținând mai multor epoci istorice. Poate că la București nu am fost foarte conștienți de această realitate și este meritul acestui proiect cultural de a ne semnala și explica acest fenomen care aparține identității noastre citadine.
    Orice piatră mișcăm în zona centrului istoric, există posibilitatea să fim conduși spre resturile unui fost han, ale unei biserici ori ale unui cimitir. Am mai putea descoperi vechi poduri de lemn ori elemente de fortificație ce împrejmuiau cândva orașul sau, cine știe, o oală cu bani, un mic tezaur îngropat cândva, în vremuri de restriște... Expoziția ne poartă, cu fotografii și povești, în timpurile de demult ale Capitalei, ilustrând totul cu vestigiile arheologice descoperite la săpături: monede, cahle, obiecte din metal, sticlă și ceramică ce au fost cândva folosite atât ca obiecte de cult, dar și ca piese de podoabă, menite să înfrumusețeze case și oameni.
    Despre persoane și interioare, despre cum era viața lor cândva și cum s-a transformat, putem afla multe parcurgând spațiile de la parterul și etajul aceleiași reședințe aristocratice datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea
Publicitate
, acolo unde a prins viață un proiect inedit semnat Adrian Majuru: „Muzeul vârstelor, de la copilărie la senectute”. Pornind de la elemente de antropologie urbană, considerații asupra dezvoltării demografice a orașului, văzută și din perspectiva bolilor cărora populația le cădea victimă, suntem invitați apoi la un parcurs al cărui element central este viața privată a familiei. În agreabile sonorități de operă descoperim spațiile interioare ale secolelor al XVIII-lea, al XIX-lea și XX, cu mobilierul și elementele decorative caracteristice, tablouri și cărți vechi, piese vestimentare, precum și o frumoasă colecție de porțelan. Sunt, de asemenea, puse în valoare exponate care vorbesc despre pasiunile oamenilor și despre felul cum îndrăgeau să își petreacă timpul liber și să comunice: colecția de arme de vânătoare, instrumente muzicale și mașinării de reprodus sunete, instrumente pentru scrisul de mână și cândva modernele mașini mecanice de scris, aparatele de radio și televizoarele primei jumătăți a veacului trecut. Cu fiecare dintre ele facem o călătorie în timp, ne imaginăm bucuria pe care o aduceau proprietarului și putem aprecia modul ingenios în care atâtea elemente aparent fără legătură între ele reușesc să alcătuiască un discurs muzeal coerent, să ne spună o poveste și să stea mărturie pentru devenirea unei comunități umane. La etaj suntem întâmpinați de hărțile ce atestă extinderea Bucureștiului în timp și încheiem plimbarea cu două spații surprinzătoare. Primul pune față în față dotările unui obstetrician și ale unei săli de naștere din secolele al XIX-lea și XX, legătura cu vârstele ținând de ideea că, în acest mediu și cu ajutorul acelor obiecte, au venit în această lume copiii care apoi aveau să crească și să fie părtași la transformările orașului. Cel din urmă, cu care ne încheiem traseul, ar putea fi numit scrinul cu amintiri, căci fiecare vârstă a vieții noastre lasă în urmă emoții, dar și obiecte pe care de multe ori le păstrăm cu sfințenie și care ne sunt peste măsură de dragi.
    Pentru a prelungi incursiunea în trecutul orașului, în aspectele legate de latura personală și de familie a locuitorilor săi, la Palatul Suțu suntem invitați, tot până în luna noiembrie, la expoziția „Artă și ambient în București – prima jumătate a secolului XX”. Aceasta ne introduce în interioarele Capitalei, valorificând pe de o parte colecția de fotografii a MMB, dar și pe cea de costume, acestea fiind completate, bineînțeles, cu piese de mobilier, precum și seturi din porțelan și argintărie.
    Ceea ce devine evident după parcurgerea expoziției este transformarea apărută în gusturile oamenilor și reorientarea preferințelor către influențele occidentale, după secolele anterioare în care predominau elementele balcanice și orientale. Ca bucureșteni, reușim cu ajutorul fiecăruia din aceste proiecte expoziționale să fim mai aproape de esența și povestea propriului oraș, iar pe vizitatori îi ajută să ne înțeleagă mai bine, bucurându-se de artă și istorie în două dintre cele mai frumoase reședințe aristocratice ale secolului al XIX-lea.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală