resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

România, codașa Europei la donarea de organe

Autor: Dr. Cornelia PARASCHIV | 15 Iunie 2018
    Ziua Națională a Transplantului din România a fost marcată la 8 iunie, printr-o manifestare organizată la București, în amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române. Inițiativa aparține Asociației Romtransplant și Fundației pentru Transplant, scopul declarat fiind de a conștientiza scăderea dramatică a numărului de donatori de viață în țara noastră.
    Evenimentul, aflat la a 14-a ediție, a debutat printr-o conferință de presă, unde au fost prezentate principalele provocări ale activității de transplant din România. Au fost evocate, astfel, progresele realizate în domeniul transplantologiei și rolul acesteia în salvarea unor vieți omenești. Printre participanți s-au aflat personalități din domeniu – prof. dr. Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT); prof. dr. Ioana Marina Grințescu, responsabil național pentru activitatea de identificare și menținere a potențialilor donori aflați în moarte cerebrală în colaborare cu ANT, dr. Crina Ștefănescu, președinta Asociației Transplantaților de Ficat din România –, precum și specialiști angrenați în activitatea de transplant de organe, pacienți transplantați, reprezentanți ai mass-media.
    Vorbitorii au subliniat reducerea dramatică a numărului de donatori în ultimul an, în condițiile în care numărul pacienților care așteaptă un transplant este în creștere, mulți dintre ei pierzând lupta pentru viață. Numărul donatorilor de organe s-a înjumătățit în România în anul 2017, media fiind de 3,2 la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când au fost 6,5 la un milion de locuitori. Comparativ, media europeană este de 20 de donatori la un milion de locuitori, iar Spania deține recordul la acest capitol – raportează 44,3 donatori la un mili
Publicitate
on de locuitori. România se află la coada acestui clasament, aflându-se doar înaintea Bulgariei. În anul 2017, în România au fost identificați, declarați și prelevați doar 65 de donatori reali. Până la finalul lunii mai existau doar 24 de donatori „reali”, multe persoane fiind respinse de comisiile de evaluare din cauza comorbidităților și analizelor virusologice pozitive. Până în prezent, în 2018, cei mai mulți donatori au fost înregistrați în București (nouă), apoi în Baia Mare, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Deva.
    Cauzele scăderii acestora au fost: lipsa încrederii în sistemul medical românesc, deficitul de personal din centrele acreditate pentru prelevarea de organe, nerecunoașterea în COR a specialităților medicinei de transplant și nerecompensarea personalului medical pentru contribuția sa, lipsa educației și informării populației privind condițiile donării de organe și în ceea ce privește diferența dintre moartea clinică și cea cerebrală-ireversibilă, mediatizarea preponderentă a unor cazuri negative din practica medicală. Numărul de pacienți români aflați pe listele de așteptare pentru un transplant este foarte mare. Peste 3.000 de persoane așteaptă un transplant de rinichi, 400 – transplant de ficat, 140 – transplant cardiac, 39 – pulmonar și 200 – transplant de cornee.
    Referindu-se la programul de transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu, președintele Romtransplant, a afirmat că se încearcă promovarea transplantului de la donatorul în viață. Potrivit acestuia, în Istanbul sunt centre care, anual, fac peste 100 de operații de transplant hepatic de la donator în viață, cu rezultate foarte bune. Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria”, a declarat că a fost semnat un acord pentru construirea unei noi clădiri unde va funcționa un nou centru de transplant. Ca în fiecare an, persoanele transplantate au sărbătorit noua viață dobândită, cu recunoștință față de donatori și familiile acestora, dar și față de echipele medicale care au contribuit la succesul acestui act terapeutic atât de complex.
    Pentru îmbunătățirea activității de transplant s-a propus ca fiecare spital acreditat pentru identificarea de donatori să constituie o comisie compusă din medicul șef de la ATI, directorul medical al unității, anestezistul responsabil de identificarea donatorilor, medicul șef de la neurochirurgie și UPU, care să se întrunească lunar pentru evaluarea potențialilor donatori. Conceptul a fost promovat la București, iar potrivit dr. Carmen Pantiș (coordonator transplant Bihor), el ar trebui implementat în orice spital acreditat pentru donarea de organe.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală