resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Cum iubesc savanții?

Autor: Dr. Florina VÎRNĂ | 6 Aprilie 2018
    Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat, joi, 29 martie 2017, conferința „Savanții și iubirea”, avându-l ca invitat pe dr. Richard Constantinescu, autor, iatroistoriograf, cadru didactic la UMF „Grigore T. Popa” din Iași și custode al Muzeului UMF Iași.

    În urmă cu doi ani, dr. Richard Constantinescu a fost protagonistul conferinței „Dragostea în interbelic”, al cărei mesaj a fost: „Într-o epocă din care nu faci parte sau pe care nu o înțelegi poți încerca să intri prin trei «uși»: viața publică, viața privată și viața secretă. Grigore T. Popa, José Ortega y Gasset și Denis de Rougemont ne spun că pentru toate aceste «uși» există o cheie unică: dragostea”. „Savanții și iubirea” a reprezentat o urmare firească a precedentei conferințe, însă din alte incidențe. Inițiatorul și-a propus dezvoltarea unui proiect
Publicitate
de lungă durată, ce va cuprinde prelegeri itinerante, prezentări de filme, expoziții foto-documentare și, spre final, un volum.

    „Adesea, când ne gândim la savanți, la oamenii care au marcat istoria, o facem din perspectiva realizărilor științifice. Omenescul din ei, trăirile lor nu ne sunt cunoscute. Cum iubeau, cum erau în viața privată, care le erau apropiații – sunt aspecte care le-au marcat viața și le-au influențat și opera. Care le erau aptitudinile non-cognitive ce i-au condus la o viață intimă împlinită ori, în lipsa acestora, cum au arătat viețile lor personale? Am vorbit despre câțiva savanți-medici și despre intimul lor, despre viața dindărătul operei, despre viața din scrisori, despre povestea însoțirii în căsnicie, despre dragostea de știință și despre știința dragostei”, a declarat dr. Richard Constantinescu.

    Auditoriul a asistat la o prelegere – însoțită de lecturi din scrisori și fotografii – din viața unor cupluri celebre de savanți români și străini, precum Olga și Gheorghe Marinescu, Marta și Francisc Rainer, Marie și Pierre Curie, Alexander și Amalia Fleming. Conferențiarul a vorbit și despre exoticul Samuel-Jean Pozzi (1846–1918), supranumit „doctorul iubirii”, despre iubirile doctorului Oliver Sacks (1933–2015), despre legăturile sufletești dintre ctitorul Socolei, dr. Alexandru Brăescu (1860–1917), și actrița Mioara Voiculescu ori cu profesoara Măndița Gălușcă, dar și de romanticul văduv Nicolae Leon (1862–1931). De asemenea, dr. Richard Constantinescu a realizat și prezentat trei filme scurte despre povestea de dragoste dintre Marie și Pierre Curie, Amalia și Alexander Fleming și May-Britt şi Edvard Moser.

    Conferința a avut loc la Sala „B.P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași și a fost moderat de dr. Rodica Pop.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală