resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

O profesie pentru picioare sănătoase

Autor: Monica GEORGESCU | 6 Aprilie 2018
    La fiecare 30 de secunde, în lume, un picior sau un segment al membrului inferior este amputat din cauza diabetului, amputațiile fiind de zece până la douăzeci de ori mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet față de populația generală. În România, la nivelul anului 2010, se realizau în medie 14 amputații pe zi la nivelul membrelor inferioare (aproximativ 5.080 de amputații în fiecare lună), conform declarațiilor conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.

    Costurile asociate serviciilor medicale ce țin de amputarea membrelor inferioare depășesc 6,5 milioane de euro anual în România. Ele ar putea fi semnificativ reduse și un număr mare din amputații ar putea fi evitate dacă s-ar acorda mai multă grijă piciorului diabetic și complicațiilor acestuia. Federația internațională de diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, numărul
Publicitate
amputațiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

    Profesia de podiatru este dezvoltată și reglementată la nivel internațional în 30 de țări. În România, această profesie nu există încă, dar se fac eforturi pentru introducerea ei în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). O conferință-dezbatere pe acest subiect a avut loc la București, în ziua de 29 martie. „Primul lucru care s-ar putea face ar fi un model de cursuri postuniversitare de specializare”, consideră Nicolae Postăvaru, vicepreședintele Autorității Naționale de Calificări (ANC) – instituția care recunoaște și autorizează profesiile din România și care concepe standardele ocupaționale. „Pentru a introduce această specializare la nivelul învățământului superior, ține tot de universități, dar e nevoie și de sprijinul Ministerului Sănătății și de cel al Educației”, a continuat acesta.

    La rândul său, prof. dr. Gabriela Radulian (UMF „Carol Davila” București) a propus introducerea unor cursuri masterale pentru absolvenții facultăților de medicină, considerând că în acest fel s-ar putea obține cel mai ușor calificarea necesară formării viitorilor podiatri. Această decizie se poate lua la nivelul Senatului fiecărei universități, calificarea putând fi ulterior introdusă în registrul calificărilor și autorizată la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Pe de altă parte, crearea de asistenți medicali în acest domeniu presupune introducerea acestei ocupații în COR printr-o procedură existentă la Ministerul Muncii. Ulterior, ANC elaborează standardul aferent acesteia. La conferință au participat și specialiști internaționali, care au prezentat politici de îngrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: dr. Kristien Van Acker (Belgia) și dr. David Dunning (Marea Britanie).
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală