resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Bolile reumatice la copil și adult

Autor: Demostene ȘOFRON | 6 Aprilie 2018
    Peste 250 de medici din toată țara, din peste zece specialități, au participat, pe parcursul a două zile (30–31 martie), la ediția a zecea a simpozionului național „Interferențe în reumatologie”. Temele abordate s-au referit la: reumatologie și bolile multisistemice, reumatologie și siguranța terapiilor biologice. S-a discutat și despre imagistica în avangarda reumatologiei. A fost și o secțiune dedicată unui singur segment anatomic, precum și o secțiune dedicată interferenței cu ortopedia.

    În sesiunea dedicată gastroenterologiei, prof. dr. Marcel Tanţău şi dr. Laura Muntean au pus în discuție managementul bolilor inflamatorii intestinale din perspectivele reumatologului și ale gastroenterologului. În segmentul dedicat dermatologiei, abordările au vizat managementul manifestărilor dermatologice din spondilartrite/pso­riazis și urmările sale, pentru ca în imagistică să fie abordate criteriile de diagnostic în SpA – imagistica IRM.

    Cine crede că pediatria poate face astăzi de toate se înșală, a declarat conf. dr. Călin Lazăr (Cluj-Napoca), președintele Societății Române Pediatrice și copreședintele Comisiei de Pediatrie din cadrul Ministerului Sănătății: „Așa c
Publicitate
um din medicina internă s-au separat diverse ramuri, și pediatria trebuie să facă același lucru. Numai că la noi oamenii cu funcții decizionale înțeleg mai greu”. Acesta spune că au fost create cinci subspecialități pediatrice pentru un an, după care anul trecut, în octombrie, nu s-au mai scos posturi la concurs. În acest moment, în România sunt numai patru specialiști cu atestat în reumatologia pediatrică, la Cluj, la Oradea, București și Constanța. Medicul clujean spune că au fost făcute demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a fi cel puțin 20 de medici atestați care să gestioneze această problemă medicală.

    Reumatologia este o specialitate născută în anii ʼ50, cu avânt în ultimii 20 de ani, potrivit prof. dr. Simona Rednic (Cluj-Napoca). Reumatismul nu este o boală, este un cumul de boli care se manifestă la nivelul sistemului musculoscheletal. Specialitatea în sine creează confuzii în rândul oamenilor, pentru că sunt o mulțime de nuanțe legate de această patologie: „Pot spune că avem de-a face cu un simptom care se regăsește și la multe alte specialități”. O artroză sau o sinartroză poate fi tratată la fel de bine și de medicii de familie, explică prof. dr. Simona Rednic. În alte cazuri însă, este bine ca pacienții să fie direcționați către specialiști în reumatologie, adulți sau pediatri.

    Bolile reumatologice sunt boli inflamatorii prezente și la copii. Copiii fac artrită cronică juvenilă, fac colagenoză, impactul la ei fiind mult mai mare. De aceea, adaugă medicul, diagnosticul precoce este cel mai important, apoi identificarea rapidă a bolii și introducerea celei mai eficiente terapii. Asocierea bolilor reumatice cu vârsta avansată este o mare eroare. Aceste boli sunt frecvente și se manifestă la toate vârstele. Sunt peste 200 de boli cu manifestare la nivelul sistemului musculoscheletal. Acest lucru înseamnă că la nivelul spatelui sau genunchiului se pot manifesta o diversitate de boli, care ar trebui recunoscute, diagnosticate și tratate diferit. Cele mai frecvente sunt artroza și bolile rare, precum colagenozele sau vasculitele.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală