resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

La intersecția dintre muzică și medicină

Autor: Prof. dr. Gheorghe-Ioan MIHALAŞ | 5 Ianuarie 2018
     Lucrările Simpozionului internațional „Muzică și Medicină” s-au desfășurat în ambianța deosebită oferită de noua aulă a filialei din Timișoara a Academiei Române. Ajunsă la cea de-a șaptea ediție, manifestarea a inclus în program, pe lângă prezentările participanților români, și lucrări ale unor invitați din Marea Britanie, Germania, Serbia și Republica Moldova.
     Tematica a fost amplă și interesantă, iar numeroasele puncte de intersecție dintre cele două domenii au fost puse în evidență încă de la primele prezentări. Victor Velter a prezentat o „radiografie scientometrică a duetului muzică și medicină”, așa cum poate fi găsită pe Web of Science.
     Un subiect tradițional în cadrul acestor conferințe – influența ambientului muzical asupra organismului uman –, a avut parte și în acest an de o atenție deosebită. Au fost prezentate sistemele de echipamente BrainLight, folosite în studii privind neuroplasticitatea și undele cerebrale î
Publicitate
n muzica binaurală. Acestea au aplicații în sistemele de relaxare, respectiv pentru monitorizarea undelor cerebrale în cadrul studiilor privind interfața creier–computer.
     De asemenea, au fost prezentate mai multe lucrări privind impactul pozitiv al pregătirii muzicale asupra abilităților cognitive (Cosima Stitzl, Universitatea Westminster), dezvoltării neuropsihomotorii (prof. dr. Cristina Dan, prof. dr. Sanda Moldovanu, Timișoara) și competențelor de comunicare (dr. Diana Sârb, Cluj-Napoca). Despre abordarea complexă a „creierului muzical” și legătura dintre cogniție, percepție și emoție a vorbit Andrada Crișan (Cluj-Napoca).
     Personal, am susținut o lucrare despre reprezentarea sonică a secvențelor moleculare, aducând în sală armonia unor secvențe proteice și ADN. O întreagă sesiune a fost apoi dedicată unui subiect prezent în toate edițiile acestei manifestări – afecțiuni specifice profesiilor muzicale. Andrada Ciupeiu a prezentat rezultatele unui studiu complex privind abordarea diagnostică și terapeutică a sindroamelor cranio-cervico-mandibulare la muzicieni, derulat în cadrul proiectului „Funcție și armonie” de la Oradea. S-au mai prezentat lucrări ale unor colective din Timișoara și Târgu Mureș privind riscurile și bolile profesionale specifice cântăreților de strană (dr. Ion Alexandru Ardeleanu), performanța vocală în condiții de boală (conf. dr. Mariana Șarba), afecțiunile instrumentiștilor profesioniști (Iulia Roman) și prevenția în practica vocală (Diana Matei).
     Sesiunea s-a încheiat cu o sinteză privind terapia prin practica muzicală, susținută de conf. dr. Veronica Demenescu (Timișoara) – organizatoarea simpozionului – și Cosima Stitzl. Trebuie menționat că lucrările prezentate vor fi publicate în al doilea număr al revistei The Romanian Journal of Music and Medicine.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală