resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Povestea apei

Autor: Dr. Raluca BULEA | 3 Noiembrie 2017
     Institutul Cervantes ne-a lansat, în plină toamnă, invitația la o expoziție multimedia (deschisă până la 3 noiembrie) al cărei titlu aparține, cert, unui alt anotimp: „Spre mare” (Hacia el mar). Ilustrația de pe afiș trezea inevitabil în privitor nostalgii estivale și pofta pentru vacanța viitoare. Cu totul surprinzător, odată intrați în universul narativ vizual al Clarei Durán, artistă formată la Madrid, Chicago și Londra, în prezent parte a echipei Muzeului Național de Artă Contemporană din București, constatăm că povestea pe care a vrut să ne-o spună este de fapt o parabolă plină de simboluri, metafore și analogii, în chei de lectură diferite, care pornesc însă de la același element comun: apa.
     Însăși sala de expoziții de la Cervantes a suferit schimbări importante pentru a oferi publicului o experiență artistică și spirituală complexă, care să incite și să stimuleze mai multe simțuri în același timp. Totul a fost camuflat în gri, luminile din tavan au fost îndepărtate, pentru ca atenția să fie concentrată numai asupra lucrărilor expuse, fotografii redate pe pânză, îmbogățite cu tușe de acuarelă, pe care artista (și
Publicitate
curatoarea propriei expoziții) a ales să ni le împărtășească.
     Renunțând la încadrarea rectangulară clasică, Clara Durán a preferat perfecțiunea și caracterul etern și infinit al cercului, pentru a înfățișa șase femei, șase râuri, în același timp șase povești de viață pe care ni le putem imagina, dar și tot atâtea colțuri de Românie pe care le cunoaștem sau ar trebui să le descoperim. O femeie strălucește pe Jiu, alta respiră pe malul Ialomiței, una se ivește din Nera, în vreme ce alta se trezește la Olt, una se balansează lângă Argeș, iar ultima se dizolvă în Cerna asemeni Opheliei lui Millais. Dincolo de imagini, fiecare poate merge cu gândul pe firul apei la vale, până la Dunăre și mare, sau în amonte, la origini, la ritualuri ancestrale, credințe primitive și elemente primordiale.
     Instalația este completată de un film în care tot apa este protagonistă, artista alăturând fiecărei lucrări câte un poem, recitat în spaniolă, pe un fundal sonor sugestiv. Mai mult decât atât, vizitatorul are ocazia să intre și în contact tactil, direct, cu apa, prin intermediul unui bol tibetan care creează sunete și vibrații ce pun apa în mișcare și induc o stare de concentrare propice meditației. Toate aceste modalități de exprimare converg pentru a ne oferi posibilitatea intelectuală a imersiei în mediul lichid care ne-a creat și pe care de prea multe ori nu știm să îl prețuim și să îl protejăm cum se cuvine.
    De altfel, mesajul civic legat de protecție a mediului este unul dintre obiectivele subsidiare ale acestui proiect artistic deosebit, pe care artista a ținut să îl împărtășească în mod nemijlocit publicului său, odată cu ocazia lansării catalogului, dar mai mult prin participarea la Noaptea albă a galeriilor de artă (NAG). A fost o ocazie ideală pentru dialog, schimbat impresii în tihnă, cu atât mai mult cu cât noaptea cu pricina a fost una de toamnă ploioasă, în care apa exista din abundență afară și stârnea dorința de a rămâne la povești, într-un spațiu primitor, cald și uscat.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală