resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Congresul mondial de neurochirurgie

Autor: Dr. Bogdan DUMITRESCU | 29 Septembrie 2017
    Societatea mondială de neurochirurgie, înființată în anul 1955 (WFNS), adună în componența ei toate societățile de neurochirurgie de pe cele cinci continente. Actualmente WFNS îi reprezintă pe toți cei 49 de mii de neurochirurgi din întreaga lume, adunați în 130 de societăți naționale. Menționăm că în afară de societățile naționale există și cinci asociații continentale și un număr important de asociații regionale (ex: SeENS – Societatea de neurochirurgie est-europeană).
    De-a lungul timpului, o dată la patru ani, WFNS și-a desfășurat congresele în diferite capitale de pe cele cinci continente: Washington DC (1961), Tokyo (1973), New Delhi (1989), Sydney (2001), Seul (2013) etc. De asemenea, au fost incluse unele atracții turistice ca Acapulco (1993), Marrakech (2005) etc. Anul acesta, congresul a avut loc la Istanbul, în perioada 20–25 august, în cadrul Istanbul Convention Center.
    Cu toate meandrele politice din ultimul timp, actuala ediție a congresului, a 16-a, s-a bucurat de o audiență numeroasă, de peste 2.000 de participanți neurochirurgi din toată lumea. Grupul masiv a fost desigur din Turcia și țările din Asia. Delegația română a fost compusă din zece participanți.
    Comitetul de organizare a societății turce de neurochirurgie a făcut posibilă desfășurarea congresului în condiții foarte bune atât din punct de vedere științific (săli de congres, audiție, proiectare, IT etc.), cât și cultural, turistic; au fost cuprinse multiple puncte de atracție din acest oraș situat pe două continente.
    Partea științifică a culminat cu lucrările unor personalități medicale neurochirurgicale de rang înalt, în sesiunea plenară lectori fiind profesorii: M. Samii – Germania, R. Spetzler – SUA, O. Al-Mefty – SUA, M. Zileli – Turcia, L. Feng – China, E. de Oliveira – Brazilia, B. Misra – India etc. S-a abordat întreaga patologie neurochirurgicală, la cel mai îna
Publicitate
lt nivel, cu multiple discuții și schimburi de experiență între vorbitori și auditoriu, reușindu-se în final să se obțină un consens major, extrem de important, pentru participanți, mai ales pentru cei din țările în care neurochirurgia este în dezvoltare (ex.: cele din Africa). Au existat și prezentări generale de dezvoltare și organizare neurochirurgicală din diferite părți ale globului. Programul s-a desfășurat pe multiple secțiuni, începând de la ora 7,00 până după ora 18,00.
    Dintre progresele majore prezentate, putem nota abordurile limitate din patologia tumorală, pentru păstrarea calității vieții, urmate de terapie adjuvantă, combinația dintre endovascular și clipuri în patologia vasculară malformativă, multiplele procedee de abordare a patologiei coloanei vertebrale și a măduvei spinării, elemente noi în neurochirurgia funcțională și chirurgia epilepsiei etc.
    Cu această ocazie, a fost votat viitorul comitet executiv al WFNS, președinte pentru următorii patru ani (2017–2021) fiind ales prof. dr. Franco Servadei – Italia, specialist în neurotraumă. De menționat că prof. dr. Ștefan Florian – România, a fost ales vicepreședinteat large pentru Europa de Est (2017–2021), ocupând poziția menținută timp de trei mandate de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea – România, ceea ce reprezintă o recunoaștere a activității neurochirurgicale din țara noastră. Delegația română s-a prezentat cu o serie de lucrări în patologia tumorală (meningioame – prof. dr. Ștefan Florian, vasculară – prof. dr. A. V. Ciurea, prof. dr. Ștefan Florian și conf. dr. Horia Pleș, patologia pediatrică – prof. dr. A. V. Ciurea și în procedeele minim invazive de endoscopie – conf. dr. Horațiu Stan). A participat și un număr important de medici rezidenți, aceștia fiind impresionați de desfășurarea congresului și de condițiile organizatorice la cel mai înalt nivel.
    Următorul congres WFNS se va desfășura într-un loc exotic – Cartagena, Columbia, în luna august 2021. Peste doi ani însă, în luna septembrie a anului 2019, la Beijing, China, se va desfășura unintermeetting WFNS, care va reuni, de asemenea, comunitatea neurochirurgicală de pe întreg mapamondul.
    Participarea la asemenea congrese internaționale, mai ales de statutul WFNS, reprezintă un element esențial de prezentare a activității clinice, operatorii, științifice, a oricărui departament din țară și o recunoaștere a activității acestuia, în cazul în care comitetul de organizare apreciază și introduce în program lucrările fiecărei delegații. Delegația română are un rol important în activitatea WFNS, cu multiple intervenții, de peste 24 de ani (din 1993, Acapulco, Mexic) când am fost acreditați ca membri titulari ai acestei organizații.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală