resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Cuvinte neaoșe din limba română

Autor: Conf. dr. Corneliu ZEANA | 1 Septembrie 2017
     Leonard Voicu este unul dintre cei mai activi membri ai Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR), societate care cuprinde, alături de scriitori cu formație medicală, și profesiunile conexe, precum medici veterinari, farmaciști și psihologi, liantul fiind definit de „deviza lor de căpătâi: să vindeci sufletul întâi” – idee care stă la baza scrisului lor.
     Frumusețea bucură sufletul iar arta îl înalță, literatura fiind cea dintâi între aceste opere aducătoare de starea de bine fizic, dar și psihic. Cărțile doctorului veterinar Leonard Voicu aduc o contribuție importantă în acest proces. Umanist de cea mai înaltă clasă, el este în bună măsură și un homo universalis, aplecat și asupra științei – dovadă stă masteratul său în imunologie și virusologie, precum și publicațiile în reviste de specialitate.
     SMSPR cuprinde, alături de români, și pe cei formați inalienabil în spiritul limbii și al simțirii specifice acestui popor, care gândesc și scriu în română, fie că sunt armeni, germani, evrei, macedoromâni sau lipoveni. Mult mai numeroși sunt românii care, migrați temporar sau definitiv pe alte meleaguri, au dus cu
Publicitate
ei acolo România, țara mamă de care nu se pot despărți. Stabilit în Canada, Leonard Voicu a rămas cu inima și sufletul în țara de baștină, purtându-i mesajul în îndepărtata Americă de Nord. Este președintele Cenaclului Eminescu din Montreal și al Asociației canadiene a scriitorilor români. În anii ʼ90 a fost președintele Federațiilor asociațiilor românești din Canada, o țară în care românii sunt destul de numeroși. A publicat șase cărți de proză și poezie, printre care și romanul „Funia roșie”, a cărui acțiune se petrece în mediul sătesc, în anii de teroare ai colectivizării forțate, vremuri de care s-ar cuveni să ne amintim cu mai multă aplecare.
     Cartea despre care vorbim acum – romanul Surorile – cuprinde, de fapt, patru romane, pornind de la tulpina comună a arborelui genealogic al unei familii de țărani din câmpia de sud a țării. Fiecare personaj are personalitatea sa și pe măsură ce lecturezi, te atașezi de ele ca și cum ți-ar fi rude, apoi meditezi asupra sorții, cu bucurii, cu tristeți, cu lovituri nemiloase peste care moartea își așază pecetea de final. În afară de firul captivant al istorisirii, doresc să subliniez bogăția de cuvinte neaoșe din roman, cuvinte care tind să fie mai rar folosite în ultima vreme, când limbajul pare a sărăci. Se simte contactul intim și îndelungat cu talpa țării, cu oamenii acestui pământ. După ce ai citit cartea, rămâi cu gustul dulce al limbii române, în curățenia și frumusețea ei. Țăranul român, așa cum l-a prezentat Liviu Rebreanu sau Marin Preda, este rareori regăsit în literatura de astăzi, în care eroii sunt, cel mai adesea, recrutați dintr-o lume citadină, cu false sofisticări. Romanul „Surorile” este (și) un roman psihologic, prezentând sufletul femeii născute la țară, copilărind în acest mediu încă nerupt de natură și într-o atmosferă în care prevalează sentimentele adânci, parcă mai puternice și mai bine cristalizate decât ale tinerilor crescuți în orașe. Sunt încredințat că lectura acestei cărți îi va îmbogăți în cuget pe cititorii săi.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală