resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Farmacologia pe sisteme și farmacologia substanțelor recreaționale

Autor: Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU | 18 August 2017
     Progresele în terapie sunt în prezent pe atât de spectaculoase, pe cât sunt de combătute de ignoranții adepți ai terapiilor alternative. Medicinei trebuie să se formeze în spiritul medicinei științifice și bazate pe dovezi, așa încât există o mare nevoie de texte didactice adresate studenților și medicilor.
     Facultatea de medicină din Cluj are un program complex în domeniul farmacologiei, care se întinde pe parcursul mai multor semestre, presupunând însușirea farmacologiei clinice în anul V. De puțin timp, mediciniștii clujeni beneficiază de un manual nou – Farmacologie clinică pentru studenții anului V, elaborat de profesoara Anca Dana Buzoianu, șefa disciplinei de farmacologie și decana Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj.
     Acest manual, tipărit în editura universității, este scris în colaborare cu membrii disciplinei de farmacologie. Structura cărții și numărul de pagini corespunde programei și numărului de ore de predare alocate disciplinei farmacologie. Acest volum cuprinde capitole referitoare la farmacologia aparatelor, cu accent pe bolile cele mai frecvente, dar și noțiuni în ceea ce privește drogurile, abuzul și dependența de medicamente și alte substanțe.
     Prima parte este dedicată aparatului cardiovascular și cuprinde un capitol de farmacologie fundamentală, descriind principalele clase de medi
Publicitate
camente utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare: beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie, antagoniștii receptorilor de angiotensină II și inhibitorii direcți ai reninei. Urmează un capitol extins dedicat tratamentului antihipertensiv, unde clasele de medicamente sunt prezentate în funcție de linia de intervenție: primară, secundară, tratament de urgență. Un alt capitol este dedicat aderenței la tratament. Urmează tratamentul antianginos cu toate clasele sale farmacologice, apoi medicamentele antiischemice periferice și centrale. Ultimele capitole din prima parte se adresează aritmiilor și insuficienței cardiace.
     A doua parte a cărții este adresată medicației aparatului respirator. Aici sunt prezentate în ordine medicamentele antitusive și expectorante, precum și farmacologia surfactantului pulmonar. Un capitol larg dezbate tratamentul bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC). Aici figurează adrenomimeticele, xantinele, anticolinergicele, glucocorticoizii, modificatorii de leucotriene, antihistaminicele și antagoniștii degranulării mastocitare. Un alt capitol de farmacologie clinică aplicată dezbate tratamentul rinitei alergice. Hipertensiunea pulmonară este inclusă într-un capitol separat, pe lângă cel dedicat BPOC.
     A treia parte a manualului cuprinde un capitol despre farmacologia clinică a sistemului nervos central, domeniu în care autoarea prezintă studii personale importante. Capitolul descrie hipnoticele, sedativele și tranchilizantele, neurolepticele, antidepresivele mai vechi și mai noi, psihotropele, antiepilepticele, antiparkinsonienele, antidemențialele, nootropele. Ultimul capitol al cărții abordează pe larg substanțe nocive administrate în scop recreațional, precum cannabisul, opioidele, psihostimulantele, etnobotanicele, alcoolul și nicotina.
     Cartea de farmacologie pentru studenți reprezintă un succes nu doar pentru studenții oarecum „obligați” să o citească, dar pentru orice profesionist al sănătății interesat să aibă în bibliotecă o carte utilă și cuprinzătoare de farmacologie.

 

 

 

Farmacologie clinică pentru studenții anului V – Anca Dana Buzoianu. Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, 2016

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală