resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Sex, bigotism și obsesia caprei vecinului, în postceaușism

Autor: Dr. Mihail MIHAILIDE | 9 Iunie 2017
     Viorel Pătrașcu – dermatovenerolog, ziarist și scriitor – ne-a oferit un nou volum, al zecelea, cu cele mai recente „Tablete dulci-amare”, a căror rețetă l-au făcut cunoscut nu numai în spațiul piteștean, între cititorii ziarului local, ci și în lumea medicală – ca urmare a contribuției sale de lungă durată la susținerea rubricii „Și ei sunt pacienții noștri”. Volumul se intitulează oximoronic, România, ca un coșmar vesel, a apărut recent la Editura Paralela 45 și se subtitrează „Bolnavi și… bolnavi”. 
     Sursa de inspirație pentru jurnalistul Viorel Pătrașcu o constituie întâmplările și discuțiile cu „pacientura” (de un tip particular, dacă avem în vedere specialitatea sa), cu îngrijorările ei firești, nivelul mai mult sau mai puțin scăzut de informare medicală (subiect al umorului involuntar recoltat în urma anamnezei) și bizarele eresuri prezente încă într-o proporție înaltă a populației.
     Pentru cealaltă latură a activității sale scriitoricești, o consemnăm pe aceea de memorialist („Jurnal la Filipeni”, în mai multe ediții, volumul fiind, cred, un reper al subspeciei literare respective), dar mai ales mereu citabilele cărți cu însemnări de călătorie pe meridianele lumii (pertinente observații geografice, istorice, culturale și morale, cu întoarceri permanente ale gândului către țara de origine).
     În cartea recent apărută, discuțiile cu bolnavii depășesc adesea plângerile acestora legate de suferințele acuzate; medicul află opinii ale bieților „oameni aflați sub vremi” cu privire la „România, altfel”: nemulțumiri sociale, sărăcia tot mai adâncă, felul nonempatic în care sunt ascultați și neglijent tratați de unii medici (medici care au devenit însă rara
Publicitate
avis
în mediul rural, dar și în general), pe care îi reclamă din ce în ce mai des, stimulați de televiziuni și avocați veroși, cu gândul la justificate/nejustificate compensații materiale. „Dar, de când profesez, niciodată, orice li s-ar întâmpla, ei nu crâcnesc nimic despre vraci, babe și escroci fără scrupule care le promit în van vindecări miraculoase, toate soldate cu eșecuri”, notează stupefiat autorul.
     Cu un curaj deosebit – cunoscut de altfel de cititorii săi – Viorel Pătrașcu nu se sfiește să critice sistemul sanitar cu eterna lipsă de medicamente și desele blocaje informatice (ex.: textul „O calamitate: cardul de sănătate”); promisiunile neonorate ale miniștrilor oarecare; explozia bigotismului (ex.: „La pupat de moaște”); importul de false și dăunătoare „valori” și obiceiuri (între care tatuajul exacerbat, inestetic și riscant epidemiologic); lipsa de igienă și îngrijire stomatologică (ex.: „Nea Mitică fără frică” sau „Excesul de fasole și de răbdări prăjite”); „sărbătorile” venite în valuri de peste Ocean spre profitul comercianților, dar mai ales preocuparea obsedantă pentru „sex” (denumire distorsionată a ceea ce românii numeau altfel până nu demult), care a cuprins pături întinse de populație, fără deosebire de vârstă, gen, mediu și statut social. Sursa poantelor o constituie mai ales accidentele/incidentele legate de această activitate sexuală (relații ocazionale sau neprotejate, prostituție, boli nedezvăluite medicului la timp, erotismul senescent etc.), dar și erorile de diagnostic ale unor colegi, care susțin încă desuetul adagiu că bolile dermatologice te chinuiesc toată viața dar nu te ucid.
     Un adversar al autorului – care e și un polemist inveterat – îl constituie prostia (ex.: „Prostia, curvia și trufia”); autorul nu are „grețuri” în a denunța comportamentul vulgar al unor VIP-uri de creație mediatică, stupizi și farsori. În plus, aceștia stâlcesc limba română, bălmăjesc Credința în discursuri mistice, se pricep la toate și dovedesc un coeficient de inteligență scăzut.
     Într-o tabletă finală („Postceaușismul de cumetrie”), Viorel Pătrașcu declară: „Tânjesc după o Românie a armoniei sociale, a bunului-simț și omeniei dezinteresate, a unor altfel de politicieni, a funcționării unor legi necruțătoare pentru bieții delincvenți, dar și pentru rechini. A unei vieți tihnite în care să nu mai fie ca astăzi atâta răutate, egoism, lăcomie și invidie pe toate caprele, oricât de amărâte, ale vecinului de pe uliță sau de la blocul alăturat”.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală