resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

De la ce trebuie la ce se poate în radioterapie

Autor: Prof. dr. Ion-Christian CHIRICUŢĂ | 12 Mai 2017
     Radioterapia este, alături de chirurgie și chimioterapie, una din cele mai eficiente metode de tratament în oncologie. În România, numărul pacienților la care este diagnosticată o tumoră malignă este în continuă creștere. În 2010 au fost diagnosticate 59.000 de noi cazuri, iar în 2014 numărul lor a crescut la 65.000. Anul trecut au fost diagnosticate 70.000 de noi cazuri. În general, 70% din cazurile nou diagnosticate trebuie să urmeze pentru vindecare sau pentru paliație un tratament radiologic, deci 45.000 de pacienți ar trebui să aibă acces la radioterapie. Concret, în România, numai 17.500 de pacienți au urmat radioterapie într-un an. Deci aproape 30.000 de pacienți nu au avut acces la un asemenea tratament. Cauza majoră este un lanț lung al „neputinței”, al „lipsei de interes”, al „nepriceperii” și, în final, al lipsei „responsabilității” celor ce au datoria de a se ocupa de această problemă majoră a sănătății cetățenilor. În ultimii 27 de ani (postrevoluție) au fost efectuate investiții minore punctuale în radioterapie. România este pe ultimele locuri în Europa la acest capitol.
     Aici trebuie să-l parafrazez pe ultimul Dalai Lama: dacă fiecare cetățean român ar respecta regula celor „3 R” – respectul față de sine, respectul față de celălalt, responsabilitate –, atunci societatea noastră ar fi cea pe care o dorim și pentru care vrem să contribuim, de care ne dorim să se bucu
Publicitate
re copiii noștri.
     Problema radioterapiei la cazurile din oncopediatrie este nerezolvată, neexistând un centru specializat în acest domeniu. Iradierile cu protoni și Cyber Knife trebuie efectuate în străinătate. Standardul european de număr de acceleratoare liniare la un milion de cetățeni este de 4. În România ar trebui să fie deci între 80 și 90 de acceleratoare. La ora actuală, sunt numai 25–29 de acceleratoare liniare. Astfel se creează timpi de așteptare de până la una-două luni pentru a putea începe tratamentul indicat.
     Conceptul de „a înzestra” (upgradare) o secție veche de radioterapie, adică un buncăr în care a fost o „bombă” de cobalt este complet greșit, din cauza lipsei spațiului necesar în prezent circuitului pacientului în „lanțul prestațiilor” pe care desfășurarea optimală a întregului proces îl presupune. În București sunt însă unsprezece acceleratoare funcționale la o populație de trei milioane de locuitori, deci un număr corespunzător „normei” europene – și totuși există timpi de așteptare nepermis de lungi. Cauza este lipsa personalului calificat pentru a prelua această muncă de maximă responsabilitate (ca oricare alt gest medical). Nu există, în toată țara, un centru de perfecționare profesională în domeniul radioterapiei de ultima generație. În România lipsesc cel puțin 300 de radio-oncologi, 250 de fizicieni experți medicali și 500 de asistenți medicali de radioterapie. Unde și cine îi poate forma rămâne o enigmă.
     Metodele moderne de radioterapie și radioterapia cu intensitate modulată (IMRT, VMAT sau tomoterapia) implementate în România și suportate de CNAS permit obținerea vindecării în cazuri de cancer mamar, cancer al rectului sau tumori cerebrale, ca să amintesc numai câteva dintre localizările în care radioterapia este obligatorie și „fixată” în protocoalele internaționale actuale, ce trebuie respectate. Aceste metode permit aplicarea dozelor necesare pentru un control tumoral maximal, dar asigură și reducerea efectelor secundare atât de temute în trecut. În general, în jur de 40% din cazurile tratate sunt cazuri de paliație, iar restul de 60% sunt cazurile vindecabile. Calitatea vieții acestor pacienți oncologici ce profită de pe urma implementării radioterapiei cu intensitate modulată este extrem de bună.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală