resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Ultimul făuritor al vetrei medicale nemțene

Autor: Dr. Virgil RĂZEŞU | 21 Aprilie 2017
Personalitatea complexă a medicului Costache Andone (1919–2016) nu poate fi ușor exprimată în cuvinte, dar se cuvine a afirma că, deși originar din județul Bacău, odată ce a devenit locuitor al Neamțului, s-a identificat cu idealurile și viitorul acestuia și s-a manifestat ca un cetățean adevărat. Nu cred să fi existat domeniu de activitate, fie că a fost vorba de economie, urbanism, teatru, cultură, arte sau sport în care să nu se fi exprimat cu autoritate și competență.
În anii 1947–1948, pe fondul marilor distrugeri provocate de război, în condițiile economice precare ale urmării secetei și ale unei importante transhumanțe, un grup de tineri medici entuziaști și dornici de afirmare, care făcuseră deja primii pași în cariera universitară, a părăsit Iașiul medical și s-a strămutat la Piatra Neamț, foarte probabil la sugestia doctorului Gheorghe Iacomi, singurul om al locului. Favorabile acestui moment de mare răscruce pentru medicina nemțeană au fost, fără îndoială, existența din anul 1935 a un
Publicitate
ei clădiri spitalicești insuficient folosite, moderne pentru acea vreme, fericit plasată la poalele muntelui Pietricica, construită în timpul regelui Carol al II-lea și sub ministeriatul doctorului Costinescu, și faptul că grupul de medici nu era alcătuit doar din câțiva, ci din doisprezece specialiști din domeniile medicale importante: dr. Dumitru Palade (boli interne), dr. Elena Palade (pediatrie), dr. Iosif Șarf (nou-născuți), dr. Gheorghe Iacomi (chirurgie), dr. Dumitru Țapov (obstetrică-ginecologie), dr. Venti Ciocâlteu (endocrinologie), dr. Marius Micșa (oftalmologie), dr. Costache Andone (ORL), dr. Aurel Țiucrea (boli contagioase), dr. Corneliu Tudor (dermatologie), dr. Constantin Mudriac (radiologie) și dr. Nicolae Săndulescu (laborator).
Ei au preluat clădirea spitalului, căreia i-au conferit funcționalitatea necesară, s-au întrajutorat și s-au sprijinit, dincolo de orice orgoliu mărunt și au creat un centru medical de certă valoare, cum nu existau prea multe în țară. Și-au depășit condiția de medici de provincie, au fost neobosiți și au devenit cunoscuți și apreciați de întreaga populație de pe Valea Muntelui și de pe Valea Bistriței. Ei au constituit generația făuritorilor, a deschizătorilor de drumuri spre progres și afirmare. Toți cei care au venit după ei au găsit vatra aprinsă, fierbinte, și fiecare a contribuit la întreținerea focului cu mai mult sau mai puțin, după pregătirea și propria personalitate. Această generație nu s-a mulțumit cu activitatea la patul bolnavului, s-a antrenat în activitatea științifică, a fost interesată de progresele medicinii și s-a preocupat de formarea altor și altor generații de specialiști. Nu este de mirare că zona de la poalele Ceahlăului se mândrește cu o filială a Academiei Oamenilor de Știință, singura filială neuniversitară dintre cele opt din țară, organizatoare a numeroase manifestări științifice de amploare, printre care cele 29 de ediții ale reuniunii oftalmologilor și 37 ale chirurgilor din Moldova.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală