resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Natalitatea și progresul economic

14 Aprilie 2017
    Grija pentru sănătatea unui popor atrage prosperitate și bunăstare. Progresul economic al oricărui stat depinde de forța de muncă. În secolul XIX, dr. C. I. Istrati își manifesta îngrijorarea cu privire la sporul negativ din țara noastră, dar
Publicitate
semnalele de alarmă trase de acesta s-au dovedit a fi false. Anul 1848 a fost ultimul an de până la Primul Război Mondial cu un spor natural negativ. Începând cu acest an, sporul natural a fost constant pozitiv și cu valori din ce în ce mai mari. În ciuda acestor indicatori, temerile sociale nu au dispărut, iar două mari pericole pândeau populația țării: pelagra și alcoolismul.
    Starea de sănătate a celor din mediul rural a fost tratată cu din ce în ce mai mult interes. Dr. Iacob Felix, directorul Serviciului Sanitar al Regatului în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, în urma rapoartelor întocmite nu încuraja ideea depopulării și afirma: „Proba cea mai sigură a progresului material al statului român ne-o dă statistica populațiunei sale; ea constată înmulțirea normală a populațiunei române în totalitatea ei, mai ales a celei rurale; ea înlătură îngrijirile manifestate ici-colo prin presă și chiar de la tribuna Parlamentului...” (Felix, 1889, I).

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca. 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală