resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Mizeria traiului de zi cu zi

7 Aprilie 2017
     Subiectul locuințelor rurale este abordat nu numai de figurile mai cunoscute ale corpului medical al Regatului, ci, fiind un subiect de actualitate, chiar tinerii medici îl tratează la sfârșitul studiilor în lucrările lor de doctorat. Constantin Popescu este unul dintre ei. Cum a vorbi despre locuința țăranului impune ca un topos și o descriere a unui bordei, tânărul nostru medic nu face excepție:
     „Numai cine a intrat în bordei știe câtă mizerie spun aceste cifre (statist
Publicitate
icile construcțiilor de locuit – n.n.). Din gura bordeiului cobori o scară făcută în pământ, deschizi o ușă și dai în o odăiță săpată până la 1 1/2 metri de la suprafața pământului. Aceasta e cuhea și celarul, luminat numai prin coș și ușă, dacă stă deschisă. Acoperișul, făcut din lemne, învelite pe dinafară cu paie, trestie sau coceni, tencuite și spoite pe dinăuntru, formează în același timp, tavanul bordeiului. Lumina vine prin o ferestruie, închisă cu geam murdar, mare cam de 30 cm pătrați și așezată chiar la nivelul pământului. Soba e oarbă și se încălzește din vatră, paturile de scânduri, volumul nu trece peste 20 m cubi. Înălțimea, săpată în pământ până la 1,50 m, restul până la 2 m și ceva, deasupra pământului. În această singură odaie, trăiesc și dorm, grămădiți în paturi, bărbatul, soția, flăcăii, fetele mari, copiii mai mărunți, o gâscă sau o găină cu pui, mielul, vițeaua sau purceii, fătați de curând. Ventilațiunea fiind foarte redusă și camera foarte rău luminată, aerul e veșnic stricat și copiii mai cu seamă, palizi. Sunt unele mai rele, altele mai bune, dar bordeiul, așa cum l-am descris, e cel comun” (Popescu, 1896).Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală