resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Dar ce cap din sac apare?

Autor: Dr. Richard CONSTANTINESCU | 7 Aprilie 2017
     Constantin Parhon (1874–1969) este, în opinia mea, personajul medical cu cele mai multe reprezentări plastice – busturi, tablouri, medalii și fotografii. Diverse instituții medicale îl au pe antet. Chiar și după 1989 numele său continuă să rămână pe frontispiciul unor spitale, care, înainte de comunism erau patronate spiritual de alte personalități ale medicinii românești.
    De câte ori vizitez Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și observ bustul lui Parhon, aflat în fața clădirii centrale a spitalului, îmi amintesc de faptul că acest personaj, în perioada cât a avut putere în statul român, a dat dispoziție să dispară orice urmă a întemeietorului importantului centru de psihiatrie ieșean, dr. Alexandru Brăescu (1860–1917). Bustul doctorului Brăescu a dispărut, iar placa pe care scrie „Asilul de alienați Socola Iași. Instalat și s’a deschis de Doctor Al. Brăescu – medic primar și director în anul 1905 octobre 12”, a avut și ea o poveste tristă... Astăzi poate fi văzută în incinta spitalului. Bustul nu.
   Pe holurile sau în amfiteatrele diverselor unități medicale sau universități am zărit adesea fotografii sau fotocopii înrămate, tablouri în ulei ce-l înfățișau pe Constantin Parhon. Unele dintre acestea erau cu mustață sau barbă, aplicate ulterior de studenții care se plictiseau așteptând să intre la vreun examen.
   Cu un deceniu în urmă, în vremea când eram custode al Muzeului de Istorie
Publicitate
a Medicinei al UMF „Gr. T. Popa” Iași, am zărit aruncat, printre resturi de birouri și biblioteci, un tablou. Se afla în stare bună. Era o transpunere pe pânză a chipului lui Parhon, realizată de maestrul Dan Hatmanu. Pictorul ieșean nu-și mai amintește când l-a pictat și cum ajunsese la UMF Iași. Asta poate că nici nu contează. Relevant e faptul că am reușit să aduc tabloul în muzeu, să fie înrămat și expus, alături de alte portrete ale înaintașilor medicinii românești, care au avut o soartă similară.
   Anticarii bucureșteni sunt atenți atunci când vine vorba să vândă o fotografie veche a unei personalități. E posibil însă să nu aibă date sau să nu recunoască vreun personaj. Așa s-a întâmplat cu o fotografie ce-l arăta pe tânărul Parhon, de astă dată cu mustață și barbă originale, pe care am reușit să o achiziționez la doar un leu de la o tarabă din buricul Capitalei.
  Însă cea mai interesantă, până acum, experiență legată de memoria lui Constantin Parhon am avut-o în iarna trecută. La final de februarie, în timp ce eram cu un grup de studenți mediciniști în curtea Spitalului „Sf. Spiridon” Iași, la un seminar de istoria medicinii, am observat un bust între două coloane. Bronzul era de dimensiuni mari, fusese desprins de pe soclu, așa cum se putea vedea după restul de material, iar zona capului era acoperită cu un sac negru din plastic prins cu sârmă la spate. M-am oprit să explorez acea statuie și, după ce am îndepărtat sacul... mi-a fost dat să văd o figură cunoscută. E al lui? Al lui e oare? Da. Conu’ Parhon ajunsese să fie ascuns prin curtea Spiridoniei în anii ’90, când a fost coborât de pe postamentul care-i susținea bustul în perioada în care a fi tovarăș nu era o întâmplare. Era, precum știți, un lucru mare.
    Mulți nu-și mai amintesc de acest bust. Nu știu care-i va fi soarta. Acum însă e printre materialele de construcții din curtea spitalului. I-au pus sacul în cap din nou. Pesemne că soarta acestei lucrări o va urma pe cea a statuii care l-a reprezentat pe doctorul Brăescu. Dacă în primul caz era un ordin, dat din invidie și din răutate, în cazul din urmă, încărcarea bustului într-o remorcă va fi dictată de vreun șef de șantier, care va dori să curețe spațiul pentru a amenaja parcarea din fața clinicii aflate acum în reconstrucție.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală