resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Galerie a personalităților medicale la Chișinău

Autor: Dr. Richard CONSTANTINESCU | 17 Februarie 2017
    „Aleea savanților și a medicilor iluștri” din capitala Republicii Moldova este impresionantă: 34 de busturi, situate în fața blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu“, din cartierul Mălina Mică. Proiectul a fost gândit și pus în practică în anul 2015, la sărbătorirea a șapte decenii de la fondarea universității. Nu multe instituții prețuiesc trecutul precum o face universitatea din Chișinău. M-am bucurat să văd în clinicile, clădirile și amfiteatrele universității busturi, basoreliefuri, plăci comemorative sau expoziții permanente medico-istorice, precum și numeroase cărți și broșuri despre viața și activitatea unor medici din sp
Publicitate
ațiul basarabean.
    În complexul cu o suprafață de 7.100 m2, nouă sculptori au înălțat busturi din bronz cu o înălțime de 90 de centimetri, pe socluri din granit, adus din Ucraina, ce măsoară 185 de centimetri. Lucrările din acest complex sunt rodul unui parteneriat public–privat, cu o valoare a proiectului – anunțată în anul 2014 – de cinci milioane de lei. Acad. Ion Ababii, rector al instituției, a fost inițiatorul acestui grandios proiect, care mai cuprinde și dezvoltarea unui muzeu de istorie a medicinii și farmaciei.
    Pare o realizare care amintește de altă epocă – cel puțin pentru unii, din partea aceasta a Prutului, cu care am discutat recent după o vizită la Chișinău. Poate că inaugurarea și imaginile rămase de la eveniment ne stârnesc zâmbete. Însă, dacă ne gândim la valorizarea trecutului, și, mai ales, a unor personalități care au fondat și consolidat învățământul medical superior de la Chișinău, atunci vom privi diferit acest eveniment.
    Dintre personalitățile eternizate în bronz cu acest prilej îi amintim pe rectorii Ipatie Sorocean, Nicolae Testemițanu, Leonid Cobâleanschi, Nicolai Starostenko, pe profesorii Nicolae Anestiade, Natalia Gheorghiu, Vasile Procopișin, Constantin Țîbîrnă și alții.
    Începând cu anul 1990, Nicolae Testemițanu (1927–1986) este patron spiritual al Institutului de Medicină din Chișinău, devenit Universitate la puțină vreme. Prin hotărâre guvernamentală, anul 2017 a fost declarat „Anul Nicolae Testemițanu”. Cu acest prilej vor fi organizate manifestări culturale și științifice dedicate marcării a 90 de ani de la nașterea savantului.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală